Madrid

Garzón envia Otegi a la presó acusat de refundar Batasuna i reunir-se amb ETA

L'Audiència Nacional ha decretat presó incondicional per a l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi, l'exsecretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga, i tres dirigents més de l'esquerra abertzale detinguts aquesta setmana. Els acusen de reconstruir la cúpula de Batasuna. La policia també té constància de diversos viatges d'Otegi al sud de França, on se sospita que podria haver entrat en contacte amb membres de la banda terrorista ETA. Els altres cinc detinguts dimecres han quedat en llibertat, tres d'ells amb una fiança de 10.000 euros.

Actualitzat
Arnaldo Otegi i els altres nou detinguts han declarat aquest divendres davant del jutge Baltasar Garzón durant quatre hores i mitja sobre la refundació de la il·legalitzada Batasuna. Segons fonts de la investigació, els acusats haurien creat un òrgan anomenat Betaragune, que vol dir "tots junts", el líder de la qual seria el mateix Otegi.

La resolució assegura que la finalitat d'Otegi era aconseguir treves encobertes a favor d'ETA i, de fet, la policia té constància de viatges de l'exlíder de Batasuna al sud de França, on els investigadors sospiten que va poder tenir relació amb responsables de la banda terrorista. En aquests viatges, Otegi canviava diverses vegades de cotxe davant la sospita que agents de la lluita antiterrorista el poguessin estar seguint i vigilant.

Els detinguts, que estaven sent vigilats des del febrer passat, prenien grans mesures de seguretat per despistar els controls policials. Per exemple, entrar i sortir de forma esglaonada de la seu del sindicat LAB, on es feien les reunions i on van ser detinguts aquesta setmana en el marc de l'"operació Batea".

En la investigació també ha resultat de gran utilitat la documentació confiscada a l'últim gran ideòleg d'ETA, Ekaitz Sirvent, detingut l'abril passat a París, en la qual quedarien paleses les relacions d'Otegi amb la banda terroritsta.

Cinc detinguts i cinc alliberats


Després dels interrogatoris, Baltasar Garzón ha decidit enviar a la presó Arnaldo Otegi i Rafa Díez Usabiaga, exlíder del sindicat LAB. També hi aniran l'extresorera del Partit Comunista de les Terres Basques, Sonia Jacinto; Miren Zabaleta, filla del coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta; i Arkaitz Rodríguez, exresponsable de Haika a Àlaba. Otegi tornarà a la presó després d'un any i dos mesos d'estar en llibertat.

Queden en llibertat sense càrrecs, en canvi, Rufino Etxebarría, perquè quan presumptament es van cometre els delictes, entre el maig i el juny d'aquest any, era a la presó en el marc de la investigació a la Mesa Nacional de Batasuna, desarticulada a Guipúscoa al novembre del 2007. També eludeix la presó Ainara Oiz Elgorriaga. En canvi, Garzón ha decidit llibertat amb mesures cautelars per José Luis Moreno, José Manuel Serra i Amaia Esnal, que evitaran trepitjar el centre penitenciari amb una fiança de 10.000 euros.
Anar al contingut