Madrid / Sant Sebastià

Detinguts Arnaldo Otegi i diversos membres de l'esquerra abertzale per intentar refer Batasuna

L'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i diversos membres més de l'esquerra abertzale han estat detinguts per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. Segons fonts de la lluita antiterrorista, Garzón ha ordenat l'operació contra el que considera que és la direcció reconstituïda dels independentistes bascos. A banda d'Otegi, també hi ha l'extresorera de Batasuna, Miren Zabaleta, i l'exdirigent del sindicat LAB, Rafa Díez, detingut per primera vegada. A tots els han arrestat mentre participaven en una reunió a la seu d'aquest sindicat a Sant Sebastià. En les pròximes hores han de passar a disposició judicial a Madrid.

Actualitzat
La policia ha detingut Arnaldo Otegi i els altres presumptes membres de la nova cúpula de Batasuna. Tots estan acusats d'intentar reconstituir la mesa nacional de la formació abertzale, que es reunia de manera habitual a la seu del sindicat LAB a Sant Sebastià.

A banda d'Otegi i Zabaleta, hi ha detinguts l'exlíder de LAB, Rafa Díez, l'extresorera del Partit Comunista de les Terres Basques, Sonia Jacinto, i el dirigent històric de Batasuna Rufi Etxeberria. L'operació continua oberta.

A la nit s'ha pogut veure com treien Otegi i altres dirigents de la seu del sindicat, emmanillats i amb la cara descoberta. Simpatitzants de l'esquerra abertzale s'han concentrat a l'exterior de l'edifici per donar suport als detinguts.

Segons fonts policials, el grup havia creat un òrgan anomenat "Bateragune", que vol dir "tots junts" o "punt de trobada", i volien impulsar una nova proposta política de cara a concórrer a les eleccions.

Arnaldo Otegi va sortir de la presó el 30 d'agost del 2008 després d'haver complert 15 mesos de condemna per enaltiment del terrorisme. L'Audiència Nacional també ha ordenat que s'obri judici contra ell pel mateix delicte, presumptament comès a l'acte polític del velòdrom d'Anoeta el 14 de novembre del 2004.

Aquesta és la tercera operació en dos anys contra l'esquerra abertzale, temps en què han estat detinguts uns 60 dels seus dirigents.


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut