Gal·les torna al confinament durant dues setmanes com a "tallafoc" per la Covid
Gal·les entrarà divendres en confinament per la "greu" situació en la qual es troba el país (REUTERS/Rebecca Naden)

Gal·les es torna a confinar: 15 dies tancats a casa com a "tallafoc" contra la Covid

El govern de Gal·les opta pel confinament davant les "greus" dades de contagis i habilitarà més de 300 milions d'euros per als negocis afectats

RedaccióActualitzat

El País de Gal·les, al Regne Unit, tornarà al confinament durant dues setmanes per tal d'alentir la propagació de la Covid-19. A partir de divendres entrarà en un segon confinament des de l'inici de la pandèmia, amb totes les botigues tancades, excepte les essencials.

El ministre de Gal·les, Mark Drakeford, ha alertat de la "greu" situació en la qual es troba el país, i ha qualificat el confinament de "tallafoc", a més d'una decisió "difícil":

" Si no adoptem mesures ara no serem capaços de poder atendre les persones que es posin greument malaltes per la pandèmia", ha dit Drakeford.

Gal·les té uns 2.500 contagis diaris, amb una "R" que se situa en 1,4 i una tendència a l'alça de casos que posa "pressió" als serveis sanitaris.

El confinament generalitzat durarà fins al 9 de novembre i pretén actuar com un "xoc curt i agut" contra el virus.

A partir del divendres, doncs, tothom s'haurà de quedar a casa, exceptuant els treballadors considerats crítics i aquelles feines en què no sigui possible treballar des de casa.

Gal·les ha anunciat aquest dilluns que torna al confinament (Reuters/Carl Recine)

El confinament temporal s'acabarà abans que es notin els "beneficis" que pugui provocar el confinament. El govern de Gal·les habilitarà un fons d'ajudes econòmiques valorat en 300 milions de lliures, que equival a uns 326 milions d'euros, per acompanyar els negocis afectats dels sectors minoristes, d'oci i hostaleria.

Pel que fa a les escoles, primària i centres d'educació especial reobriran amb normalitat després de les vacances de finals d'octubre. En canvi, a secundària només tornaran a classe el 2 de novembre alguns grups, mentre que alguns alumnes hauran de continuar amb el temari online una setmana més.

Des de la setmana passada no es pot viatjar a Gal·les des d'altres llocs del Regne Unit amb alta incidència de la Covid.

Enduriment de mesures a Europa

Al conjunt d'Europa augmenten els contagis i també les mesures. Entre els països que aquest dilluns n'apliquen de noves, Bèlgica, que ha decretat el toc de queda a les nits, i també Itàlia, on els alcaldes tindran la possibilitat de tancar les zones d'oci nocturn més concorregudes.

Amb més d'11.000 contagis nous al dia, el govern italià deixa en mans dels ajuntaments la decisió de tancar carrers i places a partir de les nou del vespre, prohibir l'esport amateur i suspendre fires, conferències i congressos locals.

La mesura durarà pràcticament un mes, mentre que els bars i restaurants italians ja fa una setmana que han de tancar abans de la mitjanit. Per ara, Itàlia descarta declarar el toc de queda.

Un treballador d'un bar a Roma indica el màxim de persones que poden entrar a l'interior (REUTERS/Yara Nardi)

Sí que ha declarat el toc de queda Bèlgica, des de la mitjanit fins a les 5 de la matinada. A més a més, a partir d'aquest dilluns i durant almenys un mes, els cafès i restaurants han abaixat la persiana, tot i que amb algunes excepcions, com els locals de menjar per emportar-se.

Àustria també reacciona amb contundència al repunt de casos diaris de Covid, que ja superen els de la primera onada, al març. El canceller austríac ha anunciat aquest matí que a partir de divendres es prohibiran les reunions de més de 6 persones en espais interiors i de més de 12 a l'exterior, tot i que la policia no revisarà les cases particulars. A les províncies més turístiques i de cara a la temporada d'esquí, els bars han de tancar a les 10 del vespre.

A Suïssa, on el nombre de nous casos es duplica cada setmana, a partir d'ara ja és obligatori l'ús de mascaretes a tots els espais públics. Tampoc estan permeses les reunions públiques, en aquest cas, les de més de 15 persones.

Polònia ha anunciat també una mesura excepcional davant l'augment de casos de Covid: habilitar l'Estadi Nacional de Varsòvia com a centre hospitalari, amb capacitat per a 500 malalts.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut