Barcelona

Càrregues, moments de tensió i un detingut en la protesta contra el rei

Centenars de manifestants han protestat a prop del Palau i s'han viscut moments de tensió amb la policia i també amb partidaris de la unitat d'Espanya

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han protestat pel centre de Barcelona convocats pels comitès de defensa de la república (CDR) per la presència de Felip VI a Barcelona amb motiu del Mobile World Congress. És la primera visita del rei a Catalunya des del seu discurs del 3 d'octubre.

Les protestes han acabat amb 19 ferits lleus. Tots ells han estat atesos pels efectius del SEM entre aquesta tarda i nit als carrers pròxims a la Via Laietana. La policia també ha detingut una persona, acusada d'agredir un agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, prop de l'oficina de Correus. L'han arrestat cap a tres quarts de vuit del vespre a la Via Laietana de Barcelona.

Els manifestants portaven cassoles, xiulets, llaços grocs i estelades, i s'han sentit crits de "Llibertat presos polítics", "Fora el Borbó" o "Els carrers seran sempre nostres".

 

La protesta estava convocada a la plaça Urquinaona i al pla de la Catedral. L'objectiu era acostar-se tant com fos possible al Palau de la Música perquè el monarca pogués sentir els xiulets i les cassoles durant el sopar. El Palau, on es fa l'acte protocol·lari d'inauguració del Mobile World Congress, estava blindat.

Des de primera hora de la tarda, un gran dispositiu de seguretat, format per agents de la Casa del Rei, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, havia acordonat i protegit amb furgonetes tota la zona del Palau de la Música per impedir-hi el pas dels manifestants.

El dispositiu es complementava amb agents a les teulades dels principals edificis i amb gossos que rastrejaven la zona per detectar artefactes. També s'han revisat les clavegueres.

 

 

Els Mossos han tallat la Via Laietana en tots dos sentits i han bloquejat els manifestants als carrerons adjacents.


 

Un grup de manifestants, que estaven situats més pròxims al Palau, a la Via Laietana a l'alçada del carrer Sant Pere més Baix, han estat desplaçats pels Mossos a la zona del carrer Comtal. S'han viscut alguns moments de tensió entre manifestants i policies.

 

 

A tocar del Palau de la Música, s'han viscut moments de tensió quan els que protestaven contra el rei s'han trobat amb un grup de manifestants de la concentració pro Tabàrnia que s'havia fet a Plaça Catalunya i s'acostaven al Palau per mostrar el seu suport al rei.

 

 

Oficialment, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha informat que ha atès cinc persones a la zona de Via Laietana. Totes cinc ferides lleus. Però a les xarxes socials parlen d'altres persones ferides:

 

Fonts dels Mossos han explicat que en alguns moments els agents han hagut d'actuar "amb la mínima força indispensable" perquè alguns manifestants han intentat travessar el cordó policial. En alguns casos concrets s'ha fet ús de la porra per mantenir el perímetre, han dit.

 

 

Les protestes, però, no han impedit l'arribada del rei a l'acte. Ho ha fet quan passaven uns minuts de dos quarts de vuit del vespre envoltat de fortes mesures de seguretat.

A fora, a tocar del cordó policial, enmig d'un fort dispositiu de seguretat, ha continuat la protesta per la presència de Felip VI. A la cruïlla dels carrers Trafalgar i Ortigosa hi ha hagut moments de tensió.

 


I a les nou de la nit, la protesta s'ha fet sentir en forma de cassolada arreu de Catalunya. Convocada per Òmnium Cultural i l'ANC, ha omplert pobles i ciutats de tot Catalunya. Les dues entitats volien mostrar així el seu rebuig al rei per haver donat suport a la repressió policial contra els votants de l'1 d'octubre.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut