L'agència veu poc probable la plena independència de Catalunya.
L'agència veu poc probable la plena independència de Catalunya.
Madrid

Fitch alerta que si continua la incertesa es podrien reduir les inversions a Catalunya

L'agència de qualificació creu que l'escenari més probable és que els governs espanyol i català iniciïn negociacions sobre transferències en competències

RedaccióActualitzat

Els escenaris oberts no agraden als mercats i ningú sap del cert que passarà a Catalunya en els pròxims mesos. L'agència de qualificació de riscos Fitch creu que el resultat de la consulta del 9-N "exacerba les tensions independentistes" que es trobaran amb la "ferotge oposició" del govern central.

En una nota publicada aquest dilluns, Fitch creu que el més probable és que el govern central i la Generalitat iniciïn negociacions sobre transferències de competències, tal com ja ha ocorregut en altres comunitats autònomes, com el País Basc o Navarra.

Pel que fa a l'impacte de la consulta en el risc sobirà espanyol, l'agència considera que serà "lleugerament positiu" ja que, a curt termini, s'ha apaivagat un front que l'Estat tenia obert. Això serà, però, sempre que les negociacions no posin en perill l'estratègia de consolidació fiscal del govern espanyol. També es podrà esperar un augment dels ingressos fiscals a Catalunya, contribuent net, cosa que redundaria en una millora o almenys una estabilització del seu perfil creditici.

Menys probable, encara que no impossible, és la plena independència de Catalunya, que tindria conseqüències negatives per a la qualificació del deute sobirà espanyol, fins i tot si la "ruptura" es produís de forma ordenada.

Si el procés no s'executés d'aquesta "manera ordenada" i Catalunya s'independitzés d'Espanya i sortís de la Unió Europea, adverteix Fitch que l'impacte seria encara més gran.

Una tercera possibilitat és que es mantingui la situació d'estancament i d'incertesa precedent, cosa que podria portar a sortides de dipòsits a curt termini. Això afectaria especialment els bancs catalans, que augmentarien el cost del finançament, i portaria les empreses a reduir les seves inversions en béns de capital a Catalunya.

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut