Caixers de Bankia i CaixaBank, de costat, abans de la fusió (Reuters / Albert Gea)
Caixers de Bankia i CaixaBank, de costat, abans de la fusió (Reuters / Albert Gea)

Expedient a Bankia, CaixaBank, Sabadell i Santander pels crèdits ICO

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència investiga si els quatre bancs van obligar empresaris i autònoms a contractar altres productes com a condició per donar crèdits

Actualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha obert un expedient sancionador al Banc Sabadell, Bankia, CaixaBank i el Banc Santander per suposades males pràctiques a l'hora de donar crèdits ICO durant la pandèmia.

La CNMC ha rebut denúncies que aquests quatre bancs obligaven empresaris i autònoms a contractar altres productes, com ara assegurances, com a condició per donar el crèdit avalat pel govern espanyol.

Si es demostra que els quatre bancs (dos dels quals, Bankia i CaixaBank, s'han fusionat) van obligar els clients que demanaven préstecs a contractar altres productes, la CNMC els multarà.

 

La seu del Banc Sabadell, a Alacant (Europa Press / Joaquín Reina)

 

El govern espanyol va habilitar l'any 2020 aquests avals ICO per facilitar que empreses i autònoms seguissin tenint accés al crèdit i afrontessin els problemes de liquiditat derivats de la situació econòmica provocada per la crisi de la Covid-19.

En aquest procés, els bancs van tenir-hi un paper clau, perquè s'encarregaven de canalitzar els avals i van contribuir a fer que s'aprovessin més d'un milió d'operacions, la qual cosa va permetre que més de 100.000 milions arribessin a l'economia real.

 

Els bancs diuen que "en tot moment" han complert la normativa

Tots quatre bancs neguen conductes sancionables i asseguren que van complir amb la normativa. Santander, CaixaBank, Bankia i Sabadell defensen que "en tot moment" han complert amb les normes sobre la gestió de crèdits amb aval public de l'ICO.

El Santander assegura que l'actuació del banc ha estat "totalment respectuosa" amb la competència entre entitats financeres a Espanya i que "no ha condicionat cap finançament amb garantia ICO a la contractació de cap altre producte o servei".

 

Un caixer del Banc Santander, a Madrid
Un caixer del Banc Santander, a Madrid (Europa Press / Ricardo Rubio)

 

Per la seva banda, fonts de CaixaBank han destacat que tant l'entitat com Bankia han facilitat a la CNMC tota la informació que se'ls ha sol·licitat. És per això que confia que "el detall i la prova addicional portin el regulador a concloure que en cap moment es van produir conductes sancionables".

Pel que fa a Banc Sabadell, sosté que va implantar mecanismes de control addicionals posteriors a la contractació amb l'objectiu de confirmar que els expedients "es van formalitzar complint amb tots els requisits". El banc defensa que va complir "amb els requisits legals establerts" i va implantar "els mecanismes de verificació i control pertinents".

 

 

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut