Submarinistes experts, decisius en el rescat dels nens de Tailàndia

Consideren que el més important és la confiança dels nens en l'equip de rescat

RedaccióActualitzat

L'equip de rescat dels nens atrapats en una cova a Tailàndia està format per 5 submarinistes de la marina tailandesa i 13 d'arribats de països com el Regne Unit, Austràlia o els Estats Units.

Són professionals experimentats amb capacitat de bussejar en condicions molt adverses; com, per exemple, visibilitat molt baixa o nul·la, espais molt estrets i sense aire.

D'ells depèn en gran part l'èxit de l'operació, perquè són els que n'assumeixen la part tècnica. Els nois només hauran de deixar-se guiar. Molts experts apunten, però, que el risc més gran que hi ha és el pànic i com els nois, que mai han bussejat, el puguin gestionar.

Per no tenir un atac de pànic sota l'aigua, els experts consideren que és essencial la confiança en l'equip de rescat.

Francesc Martínez, sergent del Grup d'Actuacions Especials de Bombers, creu que el fet que alguns nens tailandesos no sàpiguen nedar no és el principal problema si se'ls anima a deixar-se portar pels professionals.

"És una situació molt extrema i en el cas d'aquests nanos es tracta d'aconseguir que anímicament estiguin forts, que confiïn en l'equip de rescat i que, a partir d'aquí, es vagi provant. En el moment que estiguin sota l'aigua, s'ha de mirar que estiguin còmodes, que estiguin bé, que tinguin aire de sobres per poder fer els trams inundats... i a partir d'aquí, es va fent fent de mica en mica."

El fet que s'hagi mort un submarinista preparant el rescat dels nens tailandesos demostra la dificultat que té. Les mesures de seguretat que s'han de prendre són extremes.

"A les coves el que es fa és portar tot doblat: portes doblada la botella, portes doblats els reguladors, portes doblats també els rellotges. Perquè un sistema dona seguretat respecte a l'altre."

Als submarinistes professionals de coves també els preocupa la part psicològica dels nens tailandesos. Quan ensenyen submarinisme a nens sempre es fa en piscines de poca profunditat i en un ambient de joc. Els nens tailandesos ho hauran de fer en condicions molt complicades.

Carles Bartomeus, instructor de submarinisme, hi veu diferents problemes:

"S'ha de tenir molt de compte amb la flotabilitat, amb les aletes, que es poden enganxar... Amb cops d'aleta molt forts perds la visibilitat. A més, han d'anar contracorrent, i amb les pluges ja no tenen visibilitat. Pràcticament és anar a cegues, seguint un fil. És bastant delicat."

A més, es tracta d'un material que pesa molt i que no està pensat per a nens.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut