Tailàndia

Rescatats amb èxit quatre dels nens atrapats a la cova de Tailàndia

El rescat de la resta de menors i del monitor atrapats a la cova s'interromp almenys 10 hores perquè ara cal reposar els equips d'aire comprimit

RedaccióActualitzat

Els equips de rescat han aconseguit treure de la cova de Tham Luang amb vida els quatre primers menors que estaven atrapats des del 23 de juny junt amb 8 companys més i un monitor de futbol.

El governador de la província de Chiang Rai ha confirmat que quatre dels menors rescatats ja han estat traslladats en bon estat a l'hospital provincial. La resta de nens i el monitor els rescataran entre les properes 10 a 24 hores perquè ara cal reposar les botelles d'aire comprimit. 

Narongsak Ossottanakorn, portaveu oficial de l'operatiu, no ha volgut precisar l'estat de salut dels rescatats ni tampoc la seva identitat.

En l'operació de rescat participen 90 submarinistes: 40 són tailandesos i altres 50 són d'altres països.

A l'exterior de la cova esperen dos helicòpters i desenes d'ambulàncies per atendre els menors. Alguns periodistes sobre el terreny han vist marxar ambulàncies amb les sirenes enceses:

 


El responsable del departament de Salut de la província de Chiang Rai, que participa en l'operatiu, ha confirmat la sortida dels primers menors de la cova:

"Dos dels nens estan fora. En aquests moments els estan atenent a l'hospital de campanya prop de la cova. Els estem fent una exploració física. Encara no els hem traslladat fins a l'hospital"

L'operació per rescatar els 12 nens tailandesos i el seu monitor atrapats ha començat aquest matí a les 10 hora local (la matinada hora d'aqui). Tot i que es preveia que l'operació duraria entre tres i quatre dies, el dispositiu s'ha accelerat perquè les condicions dins els passadissos que porten fins a la gruta on estaven els menors han millorat. 

Divuit submarinistes, cinc d'ells experts de la Marina tailandesa, intentaran treure'ls bussejant per les cavitats inundades. Es preveu que l'operació s'allargui tres o quatre dies.

S'ha pres la decisió de treure'ls immediatament davant la previsió de més pluges que podrien inundar la cavitat on estan atrapats. Ahir dissabte, les autoritats tailandeses van aconseguir estabilitzar els nivells d'oxigen dins la cova.

 

A mig matí ha començat a ploure amb força a l'exterior de la cova. Si l'aigua torna a entrar amb força dins la cavitat es podria complicar l'operació de rescat dels menors.

Segons ha explicat Narongsak Ossottanakorn, portaveu dels responsables de l'operació, s'ha pres la decisió de començar el rescat atès que el nivell de l'aigua que inunda parcialment la gruta ha baixat de forma important i permet que els menors puguin fer part del camí a peu:

"És el moment més adequat per treure'ls. Podran caminar ara en moltes parts del camí."

 

L'operació ha estat qualificada d'alt risc, tot i que el nivell de l'aigua que inunda parcialment les grutes ha disminuït i els nens podrien caminar una gran part del trajecte.

L'equip de rescat de la Marina tailandesa ha publicat un emotiu missatge a Facebook tot just abans d'entrar a la cova i iniciar la complicada operació de salvament on afirmen esperançats "Els portarem a casa":

Dijous, un expert submarinista de la Marina tailandesa va morir quan tornava de portar bombones d'oxigen fins a la cova. El bus es va quedar sense oxigen en el trajecte de tornada cap al camp base, que podia allargar-se fins a 11 hores.

El trajecte fins a la sortida de la cova es preveu que sigui molt lent. Els passadissos són estrets, hi ha poca visibilitat i corrents d'aigua. A més, s'ha de tenir en compte que molts dels nens no saben nedar.

 

Les operacions de rescat de cada menor s'estan fent de forma gradual: els primers a ser rescatats han estat els nens que estaven en millors condicions físiques i psicològiques. Les autoritats calculen que el camí fins a la sortida pot durar onze hores.

 

Un grup de metges i personal d'assistencia sanitària s'ha desplegat en punts accessibles de la cova per donar atenció als menors a mesura que vagin arribant i també s'han habilitat mitjans per permetre un trasllat d'emergència del grup fins a un hospital en cas necessari.

Les autoritats han donat ordres als prop de mil periodistes i fotògrafs acreditats d'abandonar la zona mentre es fa el rescat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut