Barcelona

Es multipliquen per sis els treballadors afectats per EROs de suspensió temporal des de l'entrada en vigor de la reforma laboral

Aquest dijous, la Comissió d'Ocupació del Congrés aprovarà definitivament la reforma laboral, amb les esmenes que hi han presentat els diferents grups parlamentaris, fins i tot el PP. Fins ara, la reforma li ha costat al govern espanyol una vaga general i no ha aconseguit frenar la sagnia de l'atur. Tres mesos després de la seva entrada en vigor, els sindicats denuncien que només ha servit per acomiadar més fàcilment.

TV3Actualitzat
La reforma laboral impulsada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero va fomentar els EROs de reducció de jornada, mentre que la reforma aprovada per l'executiu de Mariano Rajoy ha fet augmentar espectacularment els de suspensió temporal, és a dir, aquells que afecten uns dies determinats de l'any, en què els treballadors s'han de quedar a casa. Els treballadors afectats per un expedient de suspensió temporal poden demanar -mentre dura l'ERO- el subsidi per desocupació i, si finalment són acomiadats, tenen garantit que fins a 180 dies no el perdran.

Des que va entrar en vigor la reforma, el 12 de febrer, fins al 30 d'abril s'han presentat a Catalunya 691 EROs d'aquest tipus, més del triple que en el mateix període de l'any passat (179). La dada més espectacular correspon al nombre de treballadors afectats pels EROs de suspensió temporal, 12.743, que multiplica per sis els 2.152 de l'any passat. També han pujat, tot i que no tant, els EROs de reducció de jornada, que han passat de 499 a 541, i els d'acomiadaments o extinció, que passen de 132 a 182.

Segons les dades dels EROs registrats en el Departament d'Empresa i Ocupació, els expedients de suspensió són els més utilitzats per les empreses a Catalunya des que va entrar en vigor la reforma laboral. Ara no es necessita justificar pèrdues, només preveure'n, i això provoca, segons els sindicats, l'allau d'expedients.

Prop de 100.000 treballadors afectats per un ERO a l'Estat

D'altra banda, la quantitat de treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació (ERO) a l'estat espanyol ha augmentat un 52,95% en els primers tres mesos de l'any en comparació amb el mateix període del 2011. Concretament, un total de 99.401 treballadors s'han vist afectats per un expedient fins al 31 de març, en contrast amb els 64.988 treballadors que s'hi van veure implicats en el primer trimestre de l'any passat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut