Víctima de La Manada: "A poc a poc vaig recuperant el timó de la meva vida"
Una noia a la manifestació d'estudiants contra la sentència de La Manada a Madrid (EFE)

Es dissol per falta de paritat la comissió sobre què és violació arran de La Manada

Se'n crearà una de nova amb més dones

Actualitzat

La comissió que havia d'estudiar la reforma dels delictes sexuals en el Codi Penal s'ha dissolt per manca de paritat. El Ministeri de Justícia ha decidit començar de zero després de les dimissions i crear-ne una de nova, aquest cop amb més dones. Es tracta de l'ens que ha de valorar si cal canviar la definició de violació arran de la sentència de La Manada, que va despertar una onada d'indignació.

La nova comissió, doncs, no començarà fins que tingui una nova composició, de fins a 30 membres, en què hi hagi un repartiment equilibrat entre homes i dones.

Això, després que aquest dijous hi ha hagut una tercera dimissió. L'exministre socialista Javier Moscoso havia anunciat que plegava justament per la falta de paritat en aquest organisme, integrat per 19 homes i 4 dones, la qual cosa també va desencadenar polèmica.

Aquest dijous s'ha reunit la comissió, integrada per 23 persones -19 homes i 4 dones-, però només començar, Moscoso ha dit que plegava.

Aquest dimecres ja va renunciar a formar part de la comissió una de les cinc dones de la comissió: Mirentxu Corcoy, catedràtica i directora del Departament de Dret Penal de la Universitat de Barcelona. Corcoy va renunciar poc després de constatar que no era una incorporació permanent a aquesta comissió, sinó que es tractava d'una participació puntual.

Notícia relacionada: Psicòlegs contra la sentència de La Manada: "El bloqueig és normal davant del pànic"

També va anunciar la seva dimissió com a vocal de la comissió un dels 20 homes. Es tractava del catedràtic de Dret Penal Francisco Muñoz Conde, que plegava perquè la situació, diu, li recordava el nazisme.

En una carta a la qual va tenir accés "El Periódico", el catedràtic va dir que la convocatòria de la comissió arran de la reacció social per la sentència de La Manada li feia venir al cap el "sa sentiment del poble" introduït al Codi Penal alemany durant els anys del nazisme. Es tractava d'un mecanisme que permetia condemnar si es vulnerava aquest sentiment.

Muñoz Conde considera que no s'han de modificar del Codi Penal els conceptes de violència o intimidació, requisits per condemnar per violació, per poder diferenciar aquest d'altres delictes. En cas contrari, diu, es tractaria de "demagògia punitiva".

Rafael Catalá va formular aquest òrgan consultiu del Ministeri de Justícia després de la polèmica per la sentència de La Manada.

ARXIVAT A:
La ManadaAgressió sexualViolència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut