Psicòlegs contra la sentència de La Manada: "El bloqueig és normal davant del pànic"

Prop de 2.000 professionals han escrit una carta al Ministeri de Justícia per "aportar informació científica" al cas

RedaccióActualitzat

El malestar i la indignació per la sentència de La Manada segueix més enllà del carrer. Un grup d'uns 2.000 psicòlegs i psiquiatres s'han adreçat per carta al Ministeri de Justícia i a la ciutadania per "aportar informació científica" al cas i a la resolució judicial. La idea que destaquen aquests professionals, que el bloqueig és "normal" davant del pànic.

"La paralització i el bloqueig són reaccions automàtiques i normals davant del pànic".

És per això que consideren que no té sentit plantejar la qüestió del consentiment o resistència de la víctima, arran de la polèmica pel vot particular del tribunal que proposava absoldre als acusats per, entre d'altres, la percepció de la seva expressió i moviments. Segons el magistrat, la noia no mostrava "dolor ni por", sinó "excitació sexual".

Notícia relacionada: Per què abús sexual i no violació? La violència, clau en la sentència de La Manada

En aquesta carta oberta, els 1.869 psicòlegs i especialistes en tractament psicoterapèutic de víctimes de maltractament i agressió sexual volen, precisament,  no posar el "focus" en la víctima, a més d'expressar el seu més "profund i enèrgic rebuig a la sentència".
 

 

La teoria Polivagal

Els signants deixen clar que els mou el desig de col·laborar amb la justícia i recorden l'anomenada  teoria Polivagal, del psiquiatre Stephen Porges, segons la qual "davant una amenaça de mort, lesió greu o violència sexual, és comú una resposta d'immobilització amb batecs més lents del cor i reducció de la sensibilitat al dolor". 

Argumenten també que el "bloqueig"  és una "forma ràpida de reacció del sistema nerviós per tractar de sobreviure i minimitzar l'impacte del succés amenaçant". 

En aquests moments, expliquen, l'organisme genera substàncies per produir una analgèsia davant del dolor, "estant dissociada i immobilitzada".

No "criticar" la víctima sinó ajudar-la

Un altre dels punts que emfatitzen és la importància de donar suport a la víctima per ajudar-la a superar l'abús o la violació, en lloc de "criticar-la o sotmetre-la a vigilància". I avisen que, en cas contrari, "només serveix per seguir agredint-la i ,fins i tot, contribuir a la seva retraumatització". 
 

 

El que volen, diuen, és "treballar per una societat més saludable". De fet, troben "profundament simptomàtic" el pes excessiu que ha pres el debat entorn de la noia agredida. Segons ells, cal posar el focus en les mesures que poden ajudar a aconseguir una societat lliure de violència.

Notícia Relacionada: Cas Sanfermines: denuncien culpabilització de la víctima i "abusos judicials"

A més, reclamen que en processos judicials com el de La Manada els informes pericials comptin amb l'assessorament tècnic de persones expertes. També que els cossos de seguretat i tot el personal implicat en aquest tipus de casos rebin formació des d'una perspectiva de gènere.

Finalment, reclamen la necessitat "urgent" de treballar en la prevenció, incloent des de la infància una educació sexual "no patriarcal", amb "perspectiva de gènere, transversal i estructural". 

ARXIVAT A:
La ManadaAgressió sexual
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut