ERC i JxCat responen a les crides d'unitat de la Diada amb noves discrepàncies

Totes dues formacions accepten que han d'anar a l'una, però no estan d'acord en els passos que s'haurien de fer

RedaccióActualitzat

La Diada del 2020 ha estat la de la Covid, però també la de les crides a la unitat. Tant l'ANC com Òmnium van reclamar a les forces independentistes que actuïn amb una estratègia conjunta. La resposta, però, ha tornat a evidenciar les discrepàncies entre ERC i Junts per Catalunya, fins i tot en els passos més immediats.

Totes dues formacions accepten que han d'anar a l'una, però no estan d'acord en punts com la possible inhabilitació del president Quim Torra i en la resposta que s'hauria de donar.

Mentre Esquerra reclama una resposta consensuada a la inhabilitació de Torra i alhora eleccions per evitar un govern en funcions, des de Junts retreuen als republicans que hi hagi un doble discurs sense acord en tots els àmbits.

El nou intercanvi de retrets l'ha obert aquest matí el coordinador nacional d'ERC, el vicepresident del govern Pere Aragonès. Ha demanat una convocatòria electoral:

"Aquesta resposta davant la inhabilitació del president Torra ha de ser compartida i consensuada. Hem de reduir al màxim el temps d'incertesa, d'interinatge, i per això ERC humilment hem proposat la necessitat que hi hagi una convocatòria d'eleccions prèvia a una possible inhabilitació."

Aragonès ha insistit que l'eventual inhabilitació no es pot gestionar des dels "retrets".

I a la tarda, la regidora de l'Ajuntament de Barcelona i diputada de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha respost a ERC que sigui més "respectuosa" i no faci "xantatge públic" amb la petició d'unitat

"Entenem que és una mica contradictori estar demanant alhora unitat i al mateix temps estar reclamant eleccions ja. La unitat s'acorda entre tots, no s'exigeix ni es fa xantatge públicament amb les posicions d'uns i altres. Entenem que aquesta unitat ha de venir en tots els temes."

Artadi recorda que l'estratègia s'ha d'acordar entre tots i que pressionar públicament genera "desconcert".


Acord en la taula de diàleg

Pel que fa a la taula de diàleg entre governs, Aragonès i Artadi coincideixen que aquesta segona trobada ha d'incloure l'autodeterminació i l'amnistia. Fonts de Presidència matisen que abans d'una data cal pactar l'ordre del dia.

Els governs, ara, després dels primers contactes entre gabinets, han de perfilar qui s'asseurà a la taula. La primera la van liderar Quim Torra i Pedro Sánchez, però van acordar que la segona seria sense presidents ni vicepresidents.

ARXIVAT A:
11SQuim TorraProcés catalàERCJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut