Acte central convocat per l'ANC per la Diada a Barcelona
Acte central convocat per l'ANC per la Diada a Barcelona

Diada 2020: L'ANC i Òmnium, "farts de la divisió" i "de baralles i debats estèrils"

"El pitjor enemic som nosaltres mateixos" assegura Marcel Mauri, i Elisenda Paluzie exigeix a Puigdemont i Junqueras "una estratègia" que posi fi a una etapa "sense rumb que dura massa"

RedaccióActualitzat

Aquest 11 de Setembre està marcat per la pandèmia del coronavirus i no pot tenir el caràcter participatiu que caracteritza la Diada Nacional de Catalunya.

No hi haurà la massiva manifestació organitzada per l'ANC i tampoc el tradicional Concert per la Llibertat, d'Òmnium Cultural. Molts actes oficials s'han desconvocat i qualsevol convocatòria s'ha de fer seguint les mesures de protecció a què obliga la pandèmia.

En lloc d'un gran acte central, l'ANC ha convocat a 131 punts diferents situats a 82 municipis de Catalunya. La majoria d'actes arreu del territori han començat entre les 17.00 i les 17.14 i en cap es podrà superar el mig centenar de participants.

A Barcelona, l'acte central ha començat a la plaça Letamendi de Barcelona a quarts de sis de la tarda. En aquest acte han intervingut el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera; el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie.

Marcel Mauri ha fet una crida a la unitat de l'independentisme i ha demanat als partits que no es deixin "endur pels interessos de partit" perquè si no, ha dit "la ciutadania sabrà posar-se davant":

"Ja en tenim prou de baralles i debats estèrils. La repressió de l'Estat busca això, la divisió i la desunió. El pitjor enemic som nosaltres mateixos."

En la mateixa línia, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que l'etapa "sense rumb dura massa" i ha emplaçat Carles Puigdemont i  Oriol Junqueras a teixir una estratègia conjunta:

"Tenim presidents simbòlics, lleis simbòliques, governs simbòlics. No som un país simbòlic, som un país de debò. N'estem farts de la divisió i de la tàctica. I exigim ja una estratègia. Vicepresident legítim Oriol Junqueras i president legítim Carles Puigdemont, si us plau, llegiu-vos cadascun el llibre de l'altre. El llibre que volem llegir és el que porti les vostres dues signatures."

 

Els manifestants respecten la distància de seguretat a l'acte convocat per l'ANC a la plaça dels Països Catalans de Barcelona
Els manifestants respecten la distància de seguretat a l'acte convocat per l'ANC a la plaça dels Països Catalans de Barcelona (ACN/Guillem Roset)

En total, es preveu que en aquests actes descentralitzats hi participin més de 59.000 persones, que s'han inscrit prèviament a la web de l'Assemblea.

 

Tots els participants en aquests actes hi han hagut d'accedir amb mascareta i s'ha comprovat si s'havien registrat prèviament. També s'ha fet control de la temperatura del tots els assistents.

 

La més multitudinària d'aquestes convocatòries es preveu que sigui la de Badalona, amb capacitat per a 1.700 assistents, i la més petita, a Taüll, amb 12.

Mobilitzacions als balcons i a la xarxa

L'Assemblea vol demostrar com es pot mobilitzar la ciutadania en temps de Covid-19, prioritzant les mesures sanitàries i la salut pública.

Per aquesta raó, les concentracions no són l'única iniciativa impulsada per l'ANC. S'ha fet una crida que tots aquells que no puguin assistir a les convocatòries presencials, surtin als balcons a les 17.14.

En paral·lel, s'ha organitzat la web Xarxa Independència, on es pot accedir a través d'un codi QR, i que té com a objectiu crear vincles entre persones, blocs solidaris i assemblees de base. Amb cada codi es fa una aportació econòmica per a un dels blocs solidaris: sanitat, cultura i llengua, medi ambient i social.

Rues de vehicles a diverses poblacions

Desenes de vehicles han participat en convocatòries de marxes a diverses localitats. A Sabadell, per exemple, una setantena de vehicles ha recorregut els carrers de la ciutat en una Diada marcada per la Covid-19.

Cua de vehicles que ha recorregut els carrers de Sabadell
Cua de vehicles que ha recorregut els carrers de Sabadell (ACN/Norma Vidal)

Actes de l'esquerra independentista

L'esquerra independentista manté la seva convocatòria anual al passeig de Lluís Companys, davant de la seu del TSJC, a les set de la tarda. La idea és celebrar una "manifestació estàtica" que compleixi amb totes les mesures sanitàries. També s'utilitzaran codis QR per controlar l'accés i es prendrà la temperatura a tots els participants.

També hi ha una convocatòria de concentració a les sis de la tarda davant el Parlament.

ARXIVAT A:
11S
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut