Sánchez i els líders de la UE visiten el centre de refugiats afganesos de Torrejón
Ursula von der Leyen, Charles Michel i Pedro Sánchez en una tenda del centre d'acollida de refugiats afganesos, aquest dissabte a Torrejón de Ardoz (Reuters)

Von der Leyen nega que la UE mantingui "converses polítiques" amb els talibans

El president del govern espanyol i els de la Comissió Europea i el Consell Europeu han visitat el centre d'acollida de refugiats afganesos de Torrejón de Ardoz

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat aquest dissabte el centre d'acollida de refugiats de l'Afganistan a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid.

L'han acompanyat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el del Consell Europeu, Charles Michel, i el representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell.


"A les verdes i a les madures"

En la roda de premsa posterior a la visita, Pedro Sánchez ha assegurat que el centre de refugiats de Torrejón de Ardoz és una mostra de la unitat i de la solidaritat de la Unió Europea.

Sánchez ha assegurat que la UE respon sempre, en els bons moments i en els dolents, "a les verdes i a les madures", i que ara és un moment dur.

I ha assegurat que malgrat la situació actual, els anys d'ocupació occidental no hauran estat debades, sinó que n'hi quedarà un bon rastre.

Ha posat com a exemple la província de Badghis, de la qual s'ha encarregat Espanya durant aquests anys, i ha assegurat que quan hi van arribar "no hi havia ni carreteres, ni hospitals ni escoles":

"En aquests anys, hem fet hospitals, hem fet clíniques, hem garantit que hi hagués aigua potable, hem sembrat, i esperem que en un futur aquesta sembra germini en més prosperitat per al poble afganès."

Badghis és una província del nord-oest de l'Afganistan, a la frontera amb el Turkmenistan. Té una superfície d'uns 20.000 quilòmetres quadrats de superfície i hi viuen mig milió de persones.

Pedro Sánchez, Ursula von der Leyen i Charles Michel, aquest dissabte a la base aèria de Torrejón de Ardoz (EFE)

"Oferir rutes legals i segures"

Per la seva banda, Ursula von der Leyen ha dit que ara la prioritat és impedir que els afganesos que intenten desesperadament marxar del país caiguin en mans de traficants de persones:

"Els afganesos que intenten fugir estan en un gran perill, hem d'oferir alternatives, rutes legals i segures per als que necessiten protecció, i per això hem d'actuar a escala global."

En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea ha assegurat que la crisi de l'Afganistan serà "una de les qüestions centrals" de la reunió del G7 que se celebrarà la setmana que ve.


"Cap reconeixement als talibans"

Pel que fa a les relacions amb els líders talibans i en resposta a una pregunta dels periodistes, Von der Leyen ha negat que hi hagi cap mena de "converses polítiques" amb ells, només "contactes operatius".

S'ha esforçat molt a diferenciar aquests dos conceptes, i ha dit que aquests contactes poden "salvar vides", però que no hi cap reconeixement de la UE cap a ells:

"Necessitem discutir com podem facilitar a la gent de Kabul que arribin a l'aeroport, i això és molt difícil. Per això és clar que calen contactes operatius i sempre és bo parlar si pots salvar vides. Però això és completament diferent de les converses polítiques, no n'hi ha amb els talibans, i no hi ha reconeixement cap als talibans."

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest dissabte a Torrejón de Ardoz (EFE)

Pel que fa als 1.000 milions de la UE que estava previst destinar a ajuda humanitària a l'Afganistan, la presidenta de la CE ha dit que, de moment, no hi anirà "ni un euro":

"No es pot destinar ni un euro d'ajuda al desenvolupament d'un règim que negui a les dones i a les nenes els seus plens drets i llibertats, i l'accés als seus treballs i estudis. Podem escoltar atentament les paraules dels talibans, però el que farem serà mesurar-los pels seus actes."


Centre d'acollida per a 800 persones

La base s'ha convertit en el centre d'acollida dels refugiats afganesos que arribin a la Unió Europea, i des d'aquí se'ls repartirà pels països membres.

Va ser una decisió dels 27 països membres a proposta del govern espanyol, que assegura que hi passaran tots els afganesos que han col·laborat amb els països de la UE i les seves famílies.

S'hi han preparat instal·lacions provisionals per acollir fins a 800 persones, amb un menjador per a 200 persones i espais diferenciats per als nens, les lactants i l'atenció sanitària.

Aquest dissabte hi ha arribat un tercer avió procedent de l'Afganistan, amb 36 persones evacuades. Ho ha tuitejat el president del govern espanyol:

 

També està previst que arrib un altre avió amb 110 refugiats, en un vol que haurà sortit de Dubai.

Passatgers del segon avió amb passatgers afganesos aquest divendres a Torrejón de Ardoz (EFE)

El primer avió va arribar aquest dijous amb 53 persones, 48 de les quals refugiades, i el segon aquest divendres amb 110 persones.

La previsió és que s'estiguin al centre un màxim de 3 dies, i després es traslladin als països que els hagin acceptat, o els portin a albergs espanyols.

"Operació de propaganda"

Mentrestant, el PP ha criticat "els dies de caos i poca claredat" sobre l'evacuació, perquè asseguren que diversos ministres n'han parlat sense aclarir quin seria el pla.

Sobretot han criticat que Sánchez faci la seva primera aparició pública en aquesta visita, "escudat" i sense "gosar presentar-se sol davant l'opinió pública espanyola".

Ho ha dit la secretària d'internacional del PP, Valentina Martínez, que ha qualificat l'acte d'"operació de propaganda."

Famílies de refugiats afganesos atesos per membres de la Creu Roja aquest divendres a Torrejón de Ardoz (EFE)

 

ARXIVAT A:
AfganistanUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut