53 persones, espanyols, personal de l'ambaixada i col·laboradors afganesos han arribat a Madrid

Arriba a Madrid el primer avió amb repatriats espanyols i col·laboradors afganesos

Espanya actuarà de hub d'assistència en l'arribada d'exiliats afganesos que es distribuiran per Europa

Laura GalánActualitzat

Aquesta matinada, a 2/4 de 5, ha arribat a Torrejón de Ardoz, a Madrid, el primer avió amb 53 persones procedents de l'Afganistan. Es tracta de cinc espanyols, empleats de l'ambaixada, i la resta són afganesos que han col·laborat amb la missió espanyola els últims anys. El president espanyol, Pedro Sánchez, presidirà aquest dijous la primera reunió interministerial per coordinar el dispositiu d'arribada.

Un segon avió espanyol, que esperava permís per viatjar a Kabul des de Dubai, està previst que arribi aquest divendres a les sis de la tarda. I el tercer, es preveu que ho faci dissabte, també a la tarda.

En total, espera poder evacuar 800 persones. Però la xifra dependrà de l'evolució de la situació a l'Afganistan. Els problemes d'accés a l'aeroport estan fent que molts avions enviats estiguin sortint amb moltes menys persones de la seva capacitat.

Els afganesos evacuats s'instal·laran en tendes de campanya i en pavellons que s'han aixecat a la mateixa base militar de Torrejón, mentre es tramiten les concessions d'asil abans de ser acollits en diferents països de la UE.

És el primer dels tres avions enviats pel govern espanyol a l'Afganistan

"Hub" de distribució d'asilats

També han arribat aquesta mitjanit, a la base de Torrejón de Ardoz, una trentena de ciutadans afganesos evacuats en un avió del Servei Europeu d'Acció Exterior que ha fet escala a Roma. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha explicat aquest dijous a la cadena SER que es tracta de cinc famílies afganeses que seran enviades a Dinamarca, Alemanya, Polònia i Letònia

Espanya actuarà com un punt d'assistència del Servei d'Exteriors de la Unió Europea, com un "hub", ha dit el ministre. Aquest és el primer grup de ciutadans afganesos que han col·laborat amb la UE i que es distribuiran per diferents països.

De moment, aquests i els afganesos que han arribat amb l'avió espanyol de matinada, s'allotgen a les instal·lacions de la base militar de Torrejón -excepte un nen amb diarrea que l'han traslladat a l'hospital-. S'hi estaran unes 72 hores abans de viatjar a les ciutats d'acollida. En aquest temps es tramitarà la documentació i les concessions d'asil. 

Tots els evacuats han donat negatiu al test de Covid (EFE/Zipi)

Totes les persones que han arribat aquesta nit han donat negatiu al test de Covid-19. 

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que juntament amb el ministre Escrivá han rebut els avions aquesta matinada, ha dit en un tuit que s'ha acabat la primera fase d'evacuació de l'Afganistan.

El ministre Escrivá no ha volgut concretar quants afganesos evacuats arribaran a Espanya. 


Primer avió espanyol

Els primers repatriats espanyols i ciutadans afganesos van poder sortir de Kabul aquest dimecres amb el primer dels tres avions Airbus 400M de l'Exèrcit de l'Aire enviats pel Ministeri de Defensa. L'aparell ha fet escala a Dubai, segons informava el govern espanyol en un tuit.

De moment, han aconseguit abandonar la capital afganesa una cinquantena de persones: els sis ciutadans espanyols que encara eren al país, personal de l'ambaixada i alguns dels afganesos que en els últims anys han treballat amb les tropes i els cooperants espanyols. Són dues families de nacionalitat espanyola d'origen afganès i 48 són ciutadans afganesos, dels quals 21 són majors d'edat i 32 nens. 

L'avió ha pogut estar-se a l'aeroport de Kabul durant una hora per recollir les persones que estaven pendents de tornar a Espanya.

Vista de l'aeroport de Kabul des de l'avió espanyol, abans d'enlairar-se

Milicians talibans han posat controls als accessos de l'aeroport, on centenars de persones esperen una oportunitat per sortir del país. Segons un portaveu dels talibans, l'objectiu dels controls és evitar la massificació que hi va haver dilluns, quan una multitud de persones va irrompre a les instal·lacions.

Segons aquestes fonts, els talibans no estan impedint el pas a ningú que presenti els documents vàlids per viatjar, però les autoritats alemanyes han advertit que només s'estaria permetent la circulació a estrangers.

Segons alguns testimonis, centenars de persones amb famílies senceres estan acampades als voltants de l'aeroport esperant l'oportunitat per fugir del país.

El comandament central dels Estats Units ha assegurat en un comunicat que les instal·lacions són segures i estan obertes al trànsit aeri civil. Però, per ara, només hi operen avions militars.

Els avions enviats per l'exèrcit espanyol a Kabul han fet escala a Dubai. El primer va sortir de la base militar de Saragossa dilluns a la nit i el segon, dimarts a la tarda.

Avió medicalitzat que ha sortit de Torrejón de Ardoz (EFE/ Ministeri de Defensa)

Un tercer avió A400M medicalitzat de les forces armades ha sortit aquest dimecres de la base aèria de Torrejón cap a Dubai, per col·laborar també en les tasques de repatriació.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha piulat que segueix tot el procés d'evacuació amb els ministres de Defensa, Margarita Robles, i Assumptes Exteriors, José Manuel Albares.


Dirigents del PP, Ciutadans i Vox han retret a Sánchez que no hagi interromput les vacances a Lanzarote per comparèixer públicament per la situació que viu l'Afganistan, com han fet Angela Merkel i Emmanuel Macron.

Diumenge els talibans van entrar a la capital de l'Afganistan, Kabul, després que el president, Ashraf Ghani, abandonés el país. D'aquesta manera, aconseguien el control de totes les poblacions estratègiques en un temps rècord i tornaven a dominar el país 20 anys després.

 

ARXIVAT A:
Afganistan
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut