Preocupació per la variant delta i l'augment de contagis a Barcelona i entre joves

La velocitat de contagi està per sobre de l'1 per segon dia consecutiu i el risc de rebrot torna a acostar-se als 100 punts, llindar del risc alt

Juli Rodés AlmerActualitzat

Preocupació, entre els responsables de Salut, per l'augment de la pandèmia entre els grups d'edat més joves.

Així ho ha admès aquest dimecres Carmen Cabezas, secretària general del Departament, en la roda de premsa setmanal per informar sobre el pla de vacunació.

Cabezas, que ha comparegut al costat de Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ha explicat que l'augment dels contagis s'ha observat, sobretot, en les persones d'entre 10 i 29 anys.

"Les incidències acumulades són bones i la tendència global és bona, però quan veiem els grups d'edat més joves veiem una tendència creixent que es manté i ens preocupa."


També ha admès preocupació perquè la situació a la ciutat de Barcelona "és una mica pitjor" que al conjunt de Catalunya.

Cabezas ho ha atribuït aquestes dues situacions al moment de l'any, amb el final de la primavera i el començament de l'estiu, juntament amb la fi del curs acadèmic, en què per als més joves augmenta la possibilitat de fer interacció social.

A aquest factor més lligat a l'edat, s'hi afegeix la presència creixent, a Catalunya, de la variant delta, detectada a l'Índia, que "té al voltant d'un 67% més de transmissibilitat".

Tot plegat, a les portes de la revetlla de Sant Joan i d'un cap de setmana llarg, i de l'aixecament de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta a l'aire lliure si no hi ha aglomeracions, a partir de dilluns que ve.


La segona dosi, més important

Ara per ara, la variant alfa, detectada al Regne Unit, encara és la dominant a Catalunya, però les dades publicades per alguns hospitals ja mostren una presència per sobre del 30% de la variant delta.

De fet, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va explicar la setmana passada que la variant delta ja causava un de cada cinc contagis, el 20%, i que comptaven que en poques setmanes seria la variant predominant a Catalunya, com ha passat en altres territoris.

Sigui com sigui, els últims dies s'ha detectat un cert estancament de les dades publicades per Salut, i fins i tot el repunt d'alguns indicadors epidemiològics.

Gairebé un terç de la població de Catalunya ja està vacunada amb la pauta completa (ACN/Albert Segura Lorrio)

Cabezas ha volgut remarcar que la presència creixent de la variant delta fa que sigui més important posar-se la segona dosi de la vacuna i fer-ho en el termini corresponent.

I també tenir en compte, ha afegit, que la variant delta té uns "símptomes una mica diferents" com són la congestió nasal, cefalees i mal de coll.

Precisament, la irrupció de la variant delta va fer que divendres passat es decidís avançar fins a la setmana 10 l'administració de la segona dosi d'AstraZeneca a les persones de més de 60 anys. I per accelerar més el procés de vacunació, Salut ha anunciat aquest dimecres que les persones d'entre 30 i 34 anys podran demanar hora per vacunar-se a partir de dilluns que ve.


Més de 6 milions de dosis

Pel que fa estrictament a la campanya de vacunació, Cabezas ha assegurat: "Estem anant al més ràpidament possible, obrint cap a edats més joves, però ho hem de fer progressivament" per assegurar la immunització de les franges que ja s'estan vacunant.

En aquest sentit, també ha explicat que aquest dimarts es van superar els 6 milions de dosis de vacuna, a Catalunya.

Va ser el dia en què es va batre un nou rècord diari de vacunació i es van administrar 116.000 dosis. La setmana passada també es va superar el rècord setmanal i se'n van posar 575.000 dosis.

 

Segons les dades publicades per Salut aquest dimecres, fins a 2.451.747 persones, gairebé un terç dels catalans, ja han rebut la pauta completa de vacunació.

 

A més, ja ha rebut la primera dosi gairebé la meitat de la població, 3.855.750 persones, que són el 49,1% dels ciutadans de Catalunya.

 

La campanya de vacunació ha contribuït de manera decisiva a la millora de la situació de la pandèmia i la baixada de contagis, hospitalitzacions i morts per la Covid-19.


Estancament amb repunts

De moment, les dades comunicades dimarts per Salut mostren un cert estancament i, fins i tot, el repunt d'alguns indicadors epidemiològics.

Així, aquest dimecres, la velocitat de contagi continua per sobre de l'1 per segon dia consecutiu i l'Rt és d'1,13. En dos dies ha pujat catorze centèsimes.

 

Per trobar una Rt igual o més alta cal recular dos mesos llargs, fins al 15 d'abril, que va ser d'1,22.

L'Rt més baixa d'aquest any, de 0,76, es va assolir fa més de cinc setmanes, a mitjan maig. Per trobar-ne una d'igual cal recular més d'un any, fins a principis de juny de 2020. I una més baixa no s'havia notificat des de la primera setmana de maig del 2020.

També ha pujat el risc de rebrot, que ha tornat a superar els 90 punts, cosa que no passava des de fa dues setmanes. De 96 punts, ja s'acosta als 100 punts que són el llindar a partir del qual es parla de risc alt.

 

Va baixar dels 100 punts, indicant un risc moderat, a principis de juny i està en uns nivells que no es veien des de mitjans de juliol de l'any passat.

La incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants manté la tendència a la baixa però porta cinc dies estancada al voltant dels 86 casos.

 

En les últimes vint-i-quatre hores, Salut ha notificat 904 contagis nous confirmats per prova PCR o test d'antígens (TA), que eleven el nombre total de casos des de l'inici de la pandèmia, detectats amb tot tipus de proves fins a les 698.729 persones.

 

Pel que fa als malalts de Covid-19 hospitalitzats, són 476 persones, de les quals 143 són pacients crítics a l'UCI.

 

D'altra banda, la pandèmia ha causat un total de 22.254 defuncions, quatre de les quals han estat notificades en les últimes vint-i-quatre hores.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut