Primera remesa de la vacuna d'AstraZeneca, que s'administrarà la setmana vinent

La vacuna produïda amb la universitat d'Oxford arribarà a Catalunya dilluns. Salut reconeix que el fet s'administri només als menors de 55 anys "complica molt la logística"

RedaccióActualitzat

Espanya ha rebut aquest dissabte les primeres 196.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca. Es preveu que Catalunya rebi dilluns gairebé 32.000 dosis d'aquesta primera remesa. 

S'administraran a persones entre els 18 i els 55 anys, començant pels professionals i treballadors sanitaris en actiu. Entre la primera dosi i la segona de la vacuna d'AstraZeneca-Oxford han de transcórrer entre deu i dotze setmanes. 

El Departament de Salut s'ha queixat aquest dissabte de la decisió del Ministeri de Sanitat de limitar als 55 anys l'edat per rebre la vacuna contra la Covid-19 d'Oxford-AstraZeneca.

En concret, ha estat el secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el que ha afirmat que la decisió "complica molt la logística" de l'administració de les vacunes, perquè hi ha col·lectius essencials en què hauran de posar dues vacunes diferents segons l'edat:

"Complica molt la part logística, entre altres coses perquè bona part dels col·lectius essencials són col·lectius que treballen fins als 65 anys, i des d'aquesta perspectiva haurem de començar a filtrar tot el que fa referència a aquesta variable edat."


"Dosi que arribi, dosi que administrarem"

Malgrat la limitació d'edat en l'administració d'aquesta vacuna, i segons la consellera de Salut, Alba Vergés, el procés de vacunació continuarà igual, i només es canviarà el tipus de perfils als quals s'administra cada tipus de vacuna disponible:

"La màxima és: dosi que arribi, dosi que nosaltres administrarem. El tema en aquest cas és a qui l'hi administrem si hi ha la possibilitat de fer persones fins a 65 anys o fins a 55, però nosaltres evidentment tenim tota la maquinària engegada per poder administrar totes les vacunes que ens vagin arribant."

La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dissabte a Sant Joan Despí

Participació de les universitats en la fase 3

En la compareixença, Vergés ha aprofitat per anunciar que aquest divendres ha trucat a tots els rectors de les universitats catalanes, i que aquests s'han compromès a participar en l'estratègia de vacunació.

La consellera ha precisat que aquesta participació serà ja en la tercera etapa, quan ja s'estigui vacunant la població en general, i ha afegit que els campus universitaris seran un bon lloc per facilitar la vacunació de la població jove:

"L'espai universitari ens pot ajudar a fer una crida de molta gent alhora. Això vol dir que ja tindrem disponibilitat de dosis, i ens estarem adreçant a aquesta població de persones joves i que acostumen a estar sanes, i per tant no tenen una relació amb el sistema de salut equivalent a la gent gran."

Argimon i Vergés han fet aquestes declaracions després de la visita a la planta que els laboratoris Reig Jofre tenen a Sant Joan Despí.

En aquesta planta es fabricarà la vacuna desenvolupada per Janssen Pharmaceutical, la filial belga de la nord-americana Johnson & Johnson.

Salut dona més detalls sobre el pla de vacunació
Instal·lacions de la farmacèutica catalana Reig Jofre a Sant Joan Despí (ACN)

La cinquena vacuna contra la Covid-19

Reig Jofre va arribar al desembre a un acord amb Janssen Pharmaceutical per produir dosis de la seva vacuna contra la Covid-19.

Aquesta planta té capacitat de produir fins a 250 milions de dosis d'aquesta vacuna, que està pendent d'aprovació per part de les autoritats sanitàries dels EUA i la UE.

De moment, ja han demanat aquesta aprovació als Estats Units, i tenen previst sol·licitar-la a la Unió Europea en les pròximes setmanes.

Interior de les instal·lacions de Reig Jofre, aquest dissabte a Sant Joan Despí

Aquesta vacuna l'han desenvolupada basant-se en una vacuna prèvia contra l'Ebola, i s'està ultimant la fase 3 dels assajos clínics en humans.

El contracte signat per Janssen amb la UE suposa un encàrrec de 400 milions de dosis d'una vacuna que s'ha demostrat menys eficaç que les ja aprovades.

En concret, en els assajos als Estats Units han aconseguit una eficàcia del 72%, però en el còmput global dels 44.000 voluntaris que s'hi han prestat en 3 continents, és del 66%.

Part d'aquests assajos s'han fet des del desembre a quatre hospitals catalans: el Clínic, Can Ruti, Vall d'Hebron i Quirón. 

 
ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut