El Ministeri de Sanitat descarta la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 80 anys
Una sanitària prepara una vacuna en una residència d'Eivissa (EFE / Sergio G. Cañizares)

La vacuna d'AstraZeneca només es posarà als menors de 55 anys

Sanitat ha decidit limitar la vacuna, desenvolupada amb la Universitat d'Oxford, a les persones d'entre 18 i 55 anys, el grup de població amb què s'ha fet el gruix dels assajos clínics

Actualitzat

Com han fet altres països europeus, Espanya ha decidit limitar l'edat per rebre la vacuna d'AstraZeneca i ha optat per l'alternativa més prudent: no es posarà als majors de 55 anys. Ho ha decidit la comissió de salut pública, formada per tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

Catalunya és una de les sis comunitats que hi han votat en contra, perquè defensa els 65 anys com a límit.

Aquesta setmana, ja s'havia informat que la vacuna desenvolupada en col·laboració amb la Universitat d'Oxford quedava descartada per a les persones de més de 80 anys, però ara es limita encara més l'edat.

Vials del laboratori AstraZeneca (Reuters)

La ministra Carolina Darias va explicar que els més grans només podran rebre les vacunes de la Covid que fan servir la tecnologia ARN missatger, que fins ara són les de Pfizer BioNTech i Moderna.

Els comitès científics de diversos països també han fet recomanacions en el mateix sentit. A Itàlia i Bèlgica també han posat la frontera als 55 anys, a Polònia als 60 i a Alemanya i França als 65.

Els assajos d'aquest laboratori es van fer primer a persones d'entre 18 i 55 anys i mesos després se'n van incorporar d'altres d'entre 55 i 69. L'Agència Europea del Medicament ha reconegut que en el grup de més de 55 no s'ha comprovat prou l'eficàcia i ha suggerit utlitzar altres opcions, tot i que n'ha autoritzat l'ús a partir dels 18.

Serveis essencials

Les primeres dosis arribaran aquest cap de setmana a Espanya i es començaran a repartir entre les comunitats.

A Catalunya, la setmana que ve començarà la vacunació de personal de determinats serveis essencials, com sanitaris que no estan en primera línia de la Covid, bombers, policies i altres col·lectius d'emergències, amb les 31.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca que s'espera que arribin dilluns dia 8.

Sanitat també ha confirmat que l'administració es farà amb un interval d'entre 10 i 12 setmanes entre la primera i la segona dosi.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut