Barcelona

Villarejo: "Es van fer il·legalitats amb l'operació Catalunya i les tornaria a fer"

L'excomissari de la Policia Nacional i exagent encobert del Ministeri d'Interior José Manuel Villarejo ha parlat al "Preguntes freqüents" de l'operació Catalunya, el CNI i les trames Gürtel i Kitchen

Actualitzat

Villarejo ha visitat TV3 la mateixa setmana que el diari El País ha publicat àudios gravats per l'excomissari en què explica com, amb la implicació de qui va ser número dos del Ministeri de l'Interior amb Jorge Fernández Díaz (PP), Francisco Martínez, van fabricar i es va filtrar a la premsa informes falsos per comprometre polítics independentistes. Unes gravacions que provarien l'existència de l'operació Catalunya.

L'excomissari, que té diverses causes judicials pendents, ha passat per sobre de molts temes en què s'ha vist implicat al llarg de la seva carrera professional dins la policia i al Ministeri de l'Interior i ha centrat part de la conversa en l'origen i els actors de l'operació Catalunya, però sense aportar-ne proves. Villarejo s'ha mostrat "disposat a col·laborar amb la justícia" si el citen:

"Les notes meves d'intel·ligència s'han declarat secret d'Estat. Jo els informes els passava al Ministeri de l'Interior (al secretari d'Estat) i al CNI."


Villarejo denuncia que a Madrid intenten que no se li doni veu a cap mitjà de comunicació i se sent víctima d'una "persecució selectiva". Segons ell, el CNI ha estat molt selectiu a l'hora de fer públics les gravacions que ell tenia guardades a la caixa forta i denuncia que les que se n'han fet públiques tenen "alteracions".

"Han alterat el concepte. La immensa majoria de gravacions les feia el CNI amb el meu consentiment. Aquestes converses van existir i s'ajusten al que parlàvem."


Il·legalitats i alteració de proves en l'operació Catalunya

A l'entrevista, José Manuel Villarejo ha assegurat que "en l'operació Catalunya s'han comès il·legalitats" i ha remarcat que estaria disposat a "tornar-ne a cometre". També ha afirmat que quan l'operació Catalunya triomfa --"i baixen de 62 a 50 escons" els diputats de CiU a les eleccions del 2012-- va parlar per telèfon amb Mariano Rajoy i el llavors president del govern el va felicitar per la feina feta.

"Si CiU aconseguia la majoria absoluta, llavors CIU sí hauria tingut una estructura per poder fer-li un pols a l'Estat."

.

 

Ha insistit que en l'operació Catalunya es van "fer coses xungues i es van alterar proves" i es van cometre altres il·legalitats. Reconeix que ell en va formar part i va ser un dels coordinadors al Ministeri de l'Interior, però nega ser-ne l'organitzador: "He estat una baula més de l'estructura de l'Estat."

L'operació Catalunya, assegura Villarejo, la decideix "una unitat de crisi" en una reunió amb presència del president del govern espanyol, del vicepresident, del director del CNI, el director de la policia i de diversos ministres. L'operació Catalunya, ha dit Villarejo va tenir un pressupost assignat "d'entre set o vuit milions d'euros".

Quan els periodistes li han preguntat per què mai ha presentat còpies dels missatges intercanviats amb Mariano Rajoy, Villarejo ha dit que ha passat "tres anys i mig sota tortures" i ha assegurat que "el maig del 2018 van intentar eliminar-me":

"Si tingués còpia del que tenen podria comparar. No tinc res a Espanya. Totes les gravacions que han sortit em perjudiquen."

 

Segons Villarejo, Espanya viu "en una democràcia tutelada", controlada pels serveis d'intel·ligència de l'Estat i "amb un corralito mediàtic que instrumentalitza el missatge". Assegura que "els serveis d'intel·ligència són els que controlen i decideixen el que passa al país i la seva feina necessària", tot i que ha assegurat que es basa en un "sistema obscurantista".

"Hi ha una sèrie de senyors que se senten l'Estat, que manen, controlen i decideixen el que passa al país."

Ha definit els tres grups d'activitat dins el CNI com "los papelines" (els que fan papers i escriuen els informes), "las piernas" (els que s'hi juguen la vida) i "los fontaneros" ("hackers" i d'altres).


Villarejo i el 17A

L'excomissari Villarejo ha acusat l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán de voler fer "un petit ensurt a Catalunya" i "va calcular malament" amb l'atemptat de l'agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i Cambrils:

"L'imam de Ripoll era un agent que treballava amb un sou del CNI i la seva funció era crear un ambient per després detenir la resta. Aquest home, per un accident o el que sigui, explota i la resta se segueix creient la consigna que tenia l'imam i fan els atemptats. Si hagués estat viu, l'imam, estic segur que no haurien passat aquests atemptats però jugava a 20 bandes."


Villarejo assegura que el CNI tenia constància que l'imam de Ripoll preparava un atemptat a Barcelona.

Per l'excomissari, el gran error va ser que els serveis secrets "no van assumir que el risc era real" quan el 2015 ell ja va parlar d'imams: "Treballava per als marroquins, treballava per a ells mateixos [el CNI] i treballava per als fonamentalistes. I d'això jo vaig informar."

Villarejo s'ha referit al que anomenen comandos virtuals, "comandos inventats que es diu 'Mira, ja els hem agafat' abans de preparar atemptats i així la ciutadania se sent tranquil·la".
 

Gürtel, Kitchen, Corina i operació Catalunya

L'excomissari el van detenir el novembre del 2017 després d'una investigació secreta iniciada per la Fiscalia Anticorrupció. En el registre de les seves propietats i empreses es van decomissar una vintena de discos durs on s'emmagatzemaven les gravacions d'hores de converses amb polítics, periodistes i empresaris.

Aquelles converses i les declaracions de l'excomissari en el judici han destapat un escàndol que esquitxa diverses institucions de l'Estat (el Ministeri de l'Interior, el PP, el rei emèrit Joan Carles, el Centre Nacional d'Intel·ligència, periodistes de diversos mitjans i empresaris d'algunes de les principals empreses de l'Ibex 35). El nom de José Manuel Villarejo es lliga amb algunes de les trames de corrupció que han sacsejat la política espanyola les últimes dècades (Gürtel, operació Kitchen).

Les gravacions de Villarejo inclouen converses amb l'exsecretària general del PP, Dolores de Cospedal, i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro sobre investigacions policials secretes referides al cas Gürtel.

Respecte a la conversa amb Dolores de Cospedal sobre Luis Bárcenas i "la llibreteta" (els papers de Bárcenas), Villarejo ha dit que la seva funció era "intentar saber l'origen de les filtracions".

"Jo era el solucionador, però no només del PP, sinó també l'any 93 del PSOE quan em demanen que torni. Jo he passat per 10 ministres de l'Interior, per 5 caps del CNI..."

També ha sortit a la llum la conversa gravada amb Corinna Larsen, l'amant del rei emèrit, en què es detallen els comptes i negocis opacs de Joan Carles a Suïssa.

Villarejo ha assegurat que mentre formava part de l'estructura del Ministeri de l'Interior, reportava amb diversos ministres:

"Als últims anys, la meva tasca era d'intel·ligència i reportava a la cúpula dels diferents governs (amb el director de la policia, secretaris d'estat, ministres...) perquè eren qüestions delicades i jo ho feia amb cobertura autoritzada".

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialProcés catalàPPAtemptats Barcelona CambrilsEspionatgeSandro RosellJosé Manuel Villarejo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut