L'ocupació de les UCI és superior al pic de la segona onada (EFE/Toni Albir)

El govern tem un escenari semblant al de la primera onada, amb 1.300 crítics als hospitals

El director del CatSalut admet que si empitjorés la situació epidemiològica, el "desbordament" del sistema seria una possible realitat

RedaccióActualitzat

Les dades epidemiològiques milloren, a poc a poc, aquests últims dies, però, en canvi, ja s'han superat el pic d'ingressos hospitalaris i el pic de pacients crítics per Covid de la segona onada.

I la previsió, a partir de les xifres de contagis actuals, és que seguiran augmentant.

Per això, el Departament de Salut ja es planteja un escenari més semblant al de la primera onada, amb 900 crítics per Covid i un total de 1.300 llits d'UCI ocupats a Catalunya.

Així ho han explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del CatSalut, Adrià Comella, que han comparegut en roda de premsa després de la reunió del Procicat.

Una compareixença que s'ha fet l'endemà que es va anunciar la pròrroga de les mesures vigents dues setmanes més.


Creix la pressió hospitalària

L'ocupació general dels hospitals i la de les UCI en particular continua creixent. Aquest dimecres es va superar el pic d'ingressos de la segona onada, i també el pic de pacients crítics, d'ocupació de les UCI.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que "la pressió assistencial és altíssima" i que, a més, la previsió és que "els pròxims dies encara creixerem més".

 

 


Als hospitals catalans hi ha 2.844 pacients Covid-19, entre els quals hi ha 621 malalts crítics. Al pic de la segona onada hi va haver 2.811 persones ingressades per Covid, que van ocupar fins a 594 llits d'UCI.

Vergés ha explicat que els 621 pacients Covid en UCI actuals ja són el 60% del miler de malalts crítics que hi ha, en total, a Catalunya.


Un escenari "molt dur"

En la roda de premsa també hi ha intervingut Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut.

Ha començat assegurant que es va cap a un escenari molt dur en les pròximes setmanes per als hospitals, centres d'atenció primària i centres sociosanitaris.

 

Adrià Comella, director del CatSalut (TV3)


A partir de les xifres que ha facilitat Vergés, Comella ha remarcat: "Abans que comenci el gran creixement en les pròximes dues o tres setmanes ja partim d'una situació que era la més alta de la segona onada".

La situació, per tant, se semblarà més a la primera i "la tensió serà molt més alta".


Fins a 1.300 pacients UCI

Comella ha explicat que el pitjor escenari que es plantegen és arribar als 900 pacients crítics de Covid, que sumarien un total de 1.200-1.300 llits d'UCI a Catalunya.

Ha assegurat que el CatSalut "té capacitat de respondre" a aquesta situació, però que arribar-hi obligaria a "demorar" altres activitats hospitalàries.

 

UCI de l'Hospital de Bellvitge (ACN)


El director del CatSalut ha desitjat que "tant de bo aquestes previsions no s'acabin de complir", però ha admès que si ho fan, es tornarà a estar al límit de les nostres possibilitats amb aquesta epidèmia.


Possible "desbordament" del sistema

Comella, de fet, ha anat més enllà i ha avançat que si se superen les previsions actuals i la situació empitjora, el sistema de salut podria estar en situació de "desbordament".

"Si ens veiéssim en una situació epidemiològica encara més alterada, la situació de desbordament seria una possible realitat en el nostre sistema."


Preguntada sobre aquesta qüestió, Vergés ha insistit que la prioritat és "baixar més els casos" per evitar arribar a aquest escenari.


341 morts en quatre dies

Aquest dijous, el Departament de Salut ha comunicat la mort de 69 persones a causa del coronavirus, una xifra idèntica a la de dimecres.

Dimarts la pandèmia va causar 74 víctimes mortals, i dilluns es van notificar 129 defuncions.

 

 


En total, els quatre primers dies d'aquesta setmana fins a 341 persones han mort per Covid-19, que ha causat un total de 18.353 víctimes mortals, a Catalunya.


Millors dades epidemiològiques

La velocitat de propagació de la pandèmia, coneguda amb les lletres Rt, i el risc potencial de creixement (EPG), anomenat també risc de rebrot, baixen aquest dijous per quart dia consecutiu.

L'Rt comunicada aquest dijous per Salut és d'1,07, dues centèsimes menys que dimecres.

 

UCI de l'Hospital de Santa Caterina, a Salt (ACN)


Ara doncs, cada 100 persones amb Covid-19 en contagien, de mitjana, 107 més.

El risc de rebrot ha baixat 14 punts i es queda en 664.

La positivitat, el percentatge de proves que donen positiu, també té tendència a baixar, i ja és del 8,63%. Des d'aquest dilluns està per sota del 10%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut