El Procicat prorroga dues setmanes més les mesures actuals
El secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon ha indicat que cal veure l'evolució de la nova variant britànica de la Covid
El Procicat prorroga dues setmanes més les mesures actuals

El Procicat prorroga dues setmanes més les mesures actuals

El secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon ha indicat que cal veure l'evolució de la nova variant britànica de la Covid

Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Procicat ha decidit allargar les mesures actuals contra la pandèmia dues setmanes més, fins diumenge 7 de febrer. Així ho ha decidit en una reunió aquest dimecres al matí. N'ha parlat també el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon en la seva compareixença sobre l'estat de la campanya de vacunació.

Això suposa que es manté el confinament municipal diari, el tancament dels centres comercials i de botigues de més de 400 metres quadrats, i el dels comerços petits els caps de setmana.

La decisió d'allargar les restriccions es pren el mateix dia que s'han superat els ingressos hospitalaris i els pacients a l'UCI. Hi ha 612 malalts de Covid a les UCI i torna a haver-hi més de 2.800 ingressats en total. Tot i això, el risc de rebrot baixa a 678 punts i la velocitat de transmissió recula a l'1,09.

Argimon ha ressaltat, de nou, com de preocupant considera que és que en els últims 30 dies s'hagi augmentat en 300 el nombre de persones ingressades a les UCI, 100 de les quals l'última setmana. "Aquest és el punt clau de la nostra situació epidemiològica i assistencial", ha insistit.


Els progressos de la vacunació

Josep Maria Argimon ha començat la seva compareixença recordant que ja s'ha superat el llindar de les 160.000 primeres dosis compromeses. Aquesta setmana vinent està prevista l'arribada de les 60.000 dosis de Pfizer-BioNTech, que cal sumar a la reserva estratègica de 20.000 dosis de les quals ja disposa el govern. Això fa un total de 80.000 dosis previstes per administrar com a segona dosi a les persones que ja han rebut la primera.

Carmen Cabezas, responsable de la campanya de vacunació, ha assenyalat que el 52% estan dirigides a l'àmbit residencial (residències de gent gran) i el 48% restant al personal sanitari. Més del 75% de les persones residents han estat vacunades, una xifra que representa la pràctica totalitat de les anomenades residències verdes, aquelles que no tenen cap cas de contagi.

Cabezas indica que, amb les dades de què es disposen, passats 12 dies, els casos de Covid cauen a un 0,2% d'ocurrències, i això suposa 6 vegades menys probabilitat de contagi.

En tot cas, ha afegit, la Generalitat continua apostant per administrar dues dosis, ja que en aquest supòsit la immunitat s'eleva al 94%.

Argimon ha recordat que l'acceptació de la vacuna entre els sanitaris està en un 99%, però també ha reconegut que entre els treballadors de residències el rebuig a posar-se-la se situa en un 11%.
 

A l'expectativa de la variant britànica

El secretari de Salut Pública reconeix que s'ha aconseguit frenar lleugerament l'extensió del contagi, però ha insistit que, per ara, ens trobem davant d'indicis que només permeten un optimisme "molt moderat".

Per Josep Maria Argimon, encara cal avaluar l'impacte de la variant britànica del coronavirus (amb 16 casos confirmats a Catalunya i uns quants més sota sospita) i la possibilitat que altres virus estacionals, com el de la grip, que, segons ell, pràcticament ha desaparegut aquest hivern, aflorin durant la primavera.

"Quan apareix un nou virus, d'altres no acaben d'expressar-se", ha argumentat ell mateix mentre deia que encara és d'hora per saber quants dels nous contagis són imputables a la nova variant.

Els cribratges ara es faran sobretot amb automostra, perquè els professionals sanitaris estan volcats a la vacunació i a l'atenció de la tercera onada, ha dit Argimon. La segona setmana de febrer ja s'estendran a tota la població els cribratges a les farmàcies amb cita prèvia, que s'han assajat amb èxit al barri de les Corts de Barcelona.

Salut ha notificat aquest dimecres 3.886 contagis nous de coronavirus i 69 defuncions més.

L'índex de contagis per població frena l'ascens, però es manté també en xifres altíssimes. Ara hi ha 647 casos detectats per cada 100.000 habitants.

La positivitat continua en descens, però baixa molt lentament. Ara es detecten un 8,7% de positius en les més de 300.000 proves que es fan per setmana.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut