Liz Truss, "la nova Dama de Ferro" que substituirà Boris Johnson a Downing Street

La fins ara ministra d'Exteriors representa el sector més conservador i fidel a Boris Johnson

Paula Florit Gomila/AgènciesActualitzat

Liz Truss serà la nova primera ministra del Regne Unit. Dos mesos després de l'anunci de dimissió de Boris Johnson, el partit conservador ha anunciat la seva successora.

No hi ha hagut sorpreses. Els membres de la formació --unes 170.000 persones-- han preferit la fins ara ministra d'Exteriors que l'altre candidat: Rishi Sunak, exministre d'Economia. I com a nova líder dels tories, el partit majoritari a la Cambra dels Comuns, serà automàticament la nova cap de l'executiu.

Els conservadors han anunciat el resultat de la seva elecció interna aquest dilluns al migdia, en un acte breu al Queen Elizabeth Conference Center de Londres, a tocar de Westminster: 57% dels vots per a Truss i 43% per a Sunak.

Truss, que serà la tercera dona que ocupa el número 10 de Downing Street, després de Margaret Thatcher i Theresa May, ha fet un discurs molt breu després de confirmar la seva victòria. Ha estat molt clara amb el seu objectiu:

"He fet campanya com a conservadora i governaré com a conservadora."

Abans, qui també serà el quart primer ministre que té el Regne Unit després del referèndum del Brexit, el 2016, ha volgut lloar el seu antecessor, Johnson. "Boris, vas aconseguir el Brexit, has desplegat la vacuna i t'has enfrontat a Vladimir Putin", ha destacat abans d'aplaudir-lo.

I, per acabar, un propòsit: "Aconseguirem una gran victòria per al Partit Conservador el 2024".

Boris Johnson arribant a Downing Street aquest dilluns al matí
Boris Johnson arribant a Downing Street aquest dilluns al matí (Reuters/Hannah McKay)

El nomenament oficial, dimarts

No serà fins aquest dimarts que Truss, de 47 anys, es convertirà oficialment en primera ministra. Abans, Boris Johnson i ella mateixa es desplaçaran al castell de Balmoral, a Escòcia, per trobar-se amb la reina Elisabet II. Johnson, per dimitir; Truss, per rebre l'ordre de formar govern.

Es preveu que la primera reunió del nou executiu britànic sigui aquest dimecres, quan Lizz Truss també respongui per primer cop les preguntes dels membres del Parlament britànic.

Amb una inflació per sobre del 10% --i amb la previsió que arribi al 13% a finals d'any-- i l'escalada del preu de l'energia, que el regulador del sector --Ofgem-- preveu que sigui del 80% a l'octubre, el primer que haurà d'anunciar és com pensa revertir-ho.

La nova primera ministra no ha avançat fins ara quines mesures prendrà. Per ara, en les primeres paraules com a nova líder dels conservadors, ha insistit que aprovarà un pla per reduir la factura elèctrica, abaixar impostos i fer créixer l'economia.

Downing Street avui, expectació mediàtica
Desenes de periodistes s'han aplegat aquest dilluns davant Downing Street (Reuters/Phil Noble)


Qui és Lizz Truss?

Lizz Truss, cap de la diplomàcia britànica com a titular de la cartera d'Exteriors, va ser de les ministres que no va dimitir durant el motí del gabinet que va acabar amb Boris Johnson, abans de l'estiu.

Tot i que en el seu moment, en el referèndum del Brexit del 2016, va fer campanya perquè el Regne Unit es quedés a la Unió Europea, ara defensa que la sortida és positiva. I, de fet, lidera la postura del Brexit més dur.

Truss ha tingut altres viratges ideològics. Nascuda de pares que descriu com "d'esquerres", la seva mare --infermera i professora-- i el seu pare --professor de matemàtiques-- la van portar a manifestacions contra Margaret Thatcher.

Ara, per a ella és especialment important Thatcher, un referent a qui s'ha volgut assemblar durant tota la campanya. Fins i tot vestint-se com ella en alguns actes. Al Regne Unit ja l'anomenen la nova Dama de Ferro.

Va arribar a demanar l'abolició de la monarquia quan era membre dels liberals demòcrates a la Universitat d'Oxford i va descriure la seva conversió al conservadorisme com una rebel·lió motivada per la creença que la gent hauria de tenir èxit per mèrits propis.

Ara defensa el lliure mercat i un mínim intervencionisme de l'estat. Durant la campanya per liderar els tories i el govern --centrada en l'economia--, ha defensat la necessitat de congelar impostos o abaixar-los.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut