Una aula buida de l'Escola Estel de Barcelona (EFE / Quique Garcia)

Quatre de cada cinc alumnes han pogut anar a escola cada dia tot i la Covid

De cara al curs vinent, ja s'ha aprovat l'ajornament de l'inici del segon trimestre fins a l'11 de gener i el cribratge massiu dels treballadors de l'educació

RedaccióActualitzat

"Ara que hem començat el primer trimestre podem afirmar que l'escola és un espai segur", així ho ha afirmat el conseller d'Educació Josep Bargalló després d'agrair a la comunitat educativa la seva implicació. Segons les dades aportades per la seva conselleria, el 99,39% dels centres no s'han hagut de confinar, quatre de cada cinc alumnes no han deixat mai d'anar a l'escola i nou de cada de deu professionals educatius no han hagut de passar cap confinament.

Ho ha dit en una compareixença aquest dimecres amb la consellera de Salut, Alba Vergés, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i Josep González-Cambray, director general de Centres Públics, per valorar el primer trimestre del curs escolar en situació de pandèmia.
 

L'absentisme estructural el curs passat van ser d'un 2%, mentre que en el curs actual ha estat d'un 2,4%, ha complementat les xifres Bargalló. El que el conseller considera un augment poc important si tenim en consideració les expectatives "difoses pels mitjans".

Josep Bargalló explica aquest èxit per l'esforç de transparència fets pels centres, que han tramès informació des del primer dia d'inici de curs.

També ha recordat la decisió d'endarrerir l'inici del curs escolar, una mesura que s'ha suggerit des d'instàncies europees i sempre condicionada a l'evolució de la pandèmia. L'objectiu, segons Bargalló, és minimitzar l'impacte del retorn a les escoles en el conjunt de la societat. Una iniciativa que es complementarà amb el cribratge massiu dels professionals de la docència.


Les escoles, una ajuda per controlar la pandèmia

Alba Vergés ha reiterat l'agraïment a la comunitat educativa i ha assenyalat que l'esforç col·lectiu dels equips docents ha estat clau per contenir l'extensió dels contagis.

"Des del punt de vista de Salut ens han ajudat, i molt, a mantenir el control de l'epidèmia", ha assegurat Vergés.

La consellera ha apuntat a les 615.000 proves PCR dutes a terme a l'entorn escolar i ha assegurat que, amb les dades a la mà, es pot asseverar que la transmissió entre nens és baixa: quan s'ha detectat un cas en una aula, el 75% dels contactes del menor han donat negatiu.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha insistit en la gran quantitat de proves fetes a l'àmbit educatiu, possibles per les més de 300 persones que les han efectuat mitjançant unitats mòbils, i ha posat en valor la tasca feta pel sistema sanitari, especialment des de l'atenció primària.
 

Cribratges als treballadors de l'educació

El director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, ha qualificat d'"èxit" el desenvolupament del primer trimestre escolar. "Després de Nadal, les escoles seguiran obertes i segures", ha reblat González-Cambray.

El director de Centres Públics ha explicat que es durà terme un cribratge a tots els professionals que entrin dins d'un centre educatiu, des de professors a treballadors de serveis, amb l'objectiu de detectar individus asimptomàtics i trencar les cadenes de contagi.

Unes proves que es duran a terme des de les llars d'infants fins els centres de Formació Professional i que involucren 140.000 docents, 21.000 entre el personal d'administració i serveis i uns 20.000 monitors de menjador i persones d'empreses externes.

Però Josep Bargalló ha matisat: les activitats extraescolars que es fan a les escoles sí que cauran dins del pla de cribratge referit, però les d'àmbit esportiu s'executaran en un altre marc.

Aquestes proves es faran entre l'11 i el 29 de gener. La primera setmana esperen fer el 45% dels tests, i la tercera setmana un 20%, de manera esglaonada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Educació Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut