Consulta com es posicionen els dirigents de Junts per Catalunya

Consulta de Junts: qui està a favor i qui en contra de quedar-se al govern?

Els dirigents i les veus principals de Junts per Catalunya es van posicionant en la consulta que aquesta setmana decidirà si marxen o no del govern de Pere Aragonès

RedaccióActualitzat

La militància de Junts per Catalunya decideix aquesta setmana si es queden o no dins del govern de la Generalitat, després de la crisi oberta amb Esquerra. Les principals veus dels partits es van posicionant a favor i en contra.

Així estan les coses:

 

Pel que fa als dos màxims dirigents del partit, el secretari general, Jordi Turull, ha anunciat que no farà pública la seva posició sobre la consulta. En una piulada, Turull ha explicat que tenia previst anunciar-la aquest dimecres al Parlament però ha decidit no fer-ho després del comunicat de la Sindicatura Electoral:


Sí que ha pres posició clarament la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que aquesta matinada ha piulat un poema de Montserrat Abelló titulat "Aprenc a dir que no".

Unes hores després, era més explícita i feia aquest altre tuit, en què anunciava que votarà no "per responsabilitat, per coherència i per respecte als afiliats i votants" de Junts, davant d'un govern "que no avança nacionalment i, per tant, tampoc garanteix el nostre progrés com a societat":


La sindicatura electoral demana neutralitat

A tot això, la sindicatura electoral de Junts ha demanat aquest dijous a "càrrecs interns", "òrgans col·legiats" del partit i "representants a les institucions" que es mantinguin "neutrals" de cara a la consulta sobre la continuïtat al govern.

Es tracta d'una petició de neutralitat que fan als càrrecs en el marc de l'"exercici de responsabilitats", però en canvi queden permesos els posicionaments a "títol personal".

En un comunicat, l'òrgan que supervisa el procés ha instat aquestes persones a abstenir-se "d'utilitzar aquests càrrecs per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta".

La Sindicatura Electoral està formada per Mònica Sales, Damià Calvet, David Torrent i Míriam Nogueras.


Una setmana de tensions

La crisi al govern va esclatar la setmana passada, després que Junts plantegés al debat de política general que Pere Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança, en entendre que Esquerra no està complint l'acord d'investidura, pel que fa a la carpeta nacional.

Com a resposta, el president --que entén que sí que estan complint l'acord-- va cessar el vicepresident Jordi Puigneró, fins aleshores màxim representant de Junts al govern.

Després d'unes negociacions infructuoses el cap de setmana, l'executiva de Junts va decidir dilluns traslladar a la militància la decisió de seguir o no dins l'executiu. La consulta es farà dijous i divendres.

ARXIVAT A:
JxCatCrisi de govern
Anar al contingut