El transport ha estat un dels sectors on la vaga ha tingut més incidència. (Foto: Reuters)
El transport ha estat un dels sectors on la vaga ha tingut més incidència. (Foto: Reuters)
Lisboa

Els sindicats qualifiquen la vaga general com la més important de la història de Portugal

"La major vaga general de la història" de Portugal, "fins i tot més que la del 1988". Així han qualificat els principals sindicats la protesta convocada aquest dimecres en contra de les retallades previstes pel govern per mirar de redreçar el dèficit públic. El país passa per un moment complicat ja que es tem que podria ser el tercer, després de Grècia i Irlanda, a necessitar un pla de rescat. Els sindicats xifren entre el 70% i el 80% el seguiment, mentre que el govern rebaixa la xifra fins al 20%. La sanitat, l'educació i la seguretat social són els sectors que més han secundat les protestes.

Actualitzat
Un 90% dels treballadors haurien secundat les protestes, segons la Federació Nacional de la Funció Pública.

El trànsit aeri ha estat un dels més afectats amb tots els vols suspesos als principals aeroports. A Barcelona s'han hagut de cancel·lar 20 vols, la meitat d'anada i l'altra meitat de tornada, entre la capital catalana, Lisboa i Porto.

Feia 20 anys que no tenia lloc una vaga general a Portugal. L'última va ser el 1988. La protesta s'ha fet contra les retallades socials en els pressupostos que ha d'aprovar el govern portuguès aquest divendres. Entre altres mesures, es retallaran els sous als funcionaris i es congelaran les pensions.

Els dos grans sindicats portuguesos que han convocat la protesta, la Confederació General de Treballadors de Portugal i la Unió General de Treballadors, s'ha mostrat satisfets amb el seguiment. Els sindicats esperen que la gran adhesió a la vaga serveixi per fer veure al govern el rebuig multiudinari dels ciutadans a les seves polítiques.

El govern portuguès ho minimitza

Per contra, el govern afirma que la vaga no ha estat general i xifra en només un 20% el seguiment. Nega, a més, que els serveis públics s'hagin paralitzat. El seguiment al sector privat ha estat baix, segons el Ministeri de Treball, perquè les variacions en el consum elèctric han estat gairebé inapreciables.

Portugal, el tercer rescatat?

Tot plegat, enmig dels rumors que diuen que Portugal podria ser el següent país que sol·licitaria un rescat de la seva economia, després de Grècia i Irlanda, malgrat que el govern socialista de José Sócrates s'ha afanyat a afirmar que té un sistema bancari sòlid. El que és clar, però, és que la por del contagi està afectant altres països, com per exemple Espanya, on la prima de risc per invertir en el seu deute ha arribat a màxims històrics.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut