Barcelona

Els regants de l'Ebre descarten vendre drets i aposten per estalviar aigua

La reunió entre el govern espanyol, la Generalitat i la Federació de Regants de la Conca de l'Ebre ha acabat sense acord per la venda o cessió de drets de l'aigua. Els regants continuen oposant-s'hi i no n'han ni volgut parlar. Això sí, aposten per aplicar mesures d'estalvi per ajudar a mantenir el cabal del riu un cop s'allargui el minitransvasament fins a Barcelona. Aquest acord l'hauran de ratificar ara en assemblea el centenar d'agrupacions de regants de les 9 comunitats que formen part de la federació.

Actualitzat

Després de dues hores de reunió, la resposta dels regants de l'Ebre a la proposta de compra dels drets de l'aigua continuava sent la mateixa. Els agricultors es neguen a negociar aquest tema i proposen, per compensar, aplicar mesures d'estalvi d'aigua que permetin obtenir els 40 hectòmetres cúbics que es calcula que s'enviaran a Barcelona i compensar, així, el cabal del riu.

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Medi Rural, Josep Puxeu, ha dit que això permetrà fer front a la "gravíssima" situació de sequera que pateix Catalunya, i sobretot, l'àrea de Barcelona, sense haver de treure "ni un litre més" a la concessió del Consorci de Tarragona.

D'aquesta manera, s'ha tancat la primera trobada entre els governs català i espanyol, la Federació de Regants i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Una trobada que arribava ja condicionada per la negativa del govern d'Aragó, a la compra de drets als agricultors de l'Ebre si després l'aigua ha de ser aprofitada fora de la conca d'aquest riu.


Una captació sense data

Ara com ara, encara s'ha de firmar el conveni pel qual els governs central i autonòmic acordaran com s'adjudicaran, dirigiran i executaran les obres de canalització de Tarragona a Olèrdola. Així, doncs, quan falten menys de sis mesos perquè la captació d'aigua cap a Barcelona estigui operativa, encara no hi ha data d'inici d'obres.

La captació durarà a tot estirar vuit mesos, i el volum màxim que se n'extraurà serà 30 hectòmetres cúbics. La factura de la compensació econòmica per l'adquisició dels drets d'aigua dels regants de la conca hidrogràfica de l'Ebre pujarà a 12 milions d'euros, cost que assumirà la Generalitat. Aquests diners corresponen als 40 cèntims d'euro que actualment paguen els agricultors al Consorci d'Aigües de Tarragona pel cànon de derivació, el cànon dels regants i els costos operatius de transport i potabilització.

Plou però no plou prou


La pluja dels últims dies ha estat molt ben rebuda però no n'hi ha prou per invertir la situació d'excepcionalitat 2 del decret de sequera. El que sí que permetrà, però, és endarrerir la hipotètica activació de la fase d'emergència quinze dies, fins, com a molt d'hora, la segona quinzena del mes de maig. Així ho ha avançat el conseller de Medi Ambient, que també ha explicat que els sis primers vaixells amb aigua provinents de Tarragona i Marsella atracaran al port de Barcelona cap al quinze de maig.

Els nivells de reserves de les conques internes de Catalunya han passat, aquesta setmana, del 22,6% de la seva capacitat a un 23,8%.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut