Els perills del gas del riure, de moda entre els joves arran del confinament

A França ja s'han detectat casos de joves que tenen problemes de sensibilitat, de motricitat i d'oïda per un consum sense control d'òxid nitrós, un gas amb propietats analgèsiques i hilarants

A França s'ha posat de moda el consum del gas que fa riure. L'òxid nitrós és un producte legal que es fa servir en la indústria farmacèutica i alimentària i que es pot adquirir de forma fàcil per internet.

Conegut per les seves propietats analgèsiques i hilarants, fins ara es consumia per a un ús lúdic a les discoteques, obertament perquè no és il·legal.

Però, arran del confinament, el seu consum ha passat a una escala més privada en festes i reunions a domicilis. Per consumir-lo s'inflen globus amb el gas i després s'inhala. En la majoria de casos provoca un riure contagiós durant 15 o 30 segons.

 

Però ara s'està demostrant que el gas que fa riure té altres efectes, no tan divertits i molt més duradors.

Consumidors habituals d'òxid nitrós han començat a tenir efectes secundaris gens desitjables. Els primers, molestos acúfens com denuncia Ylias El Hassani. Després d'un consum excessiu de globus plens de gas del riure des del desembre, ara ha de portar audiòfons​ per una pèrdua de l'oïda.

 

Ha començat a explicar el seu cas a les xarxes socials, per alertar dels perills de consumir l'òxid nitrós sense control. Un consum excessiu que li ha fet perdre part de l'oïda:

"És per vosaltres que ho dic, amics, pareu. Pareu amb aquesta cosa de merda."

"Jo en prenia quaranta o cinquanta cada nit. Quan en prenia un, pensava: 'Oh, m'encanta.' No hi havia efectes secundaris, en prenia un segon, un tercer, un quart... De vegades ficava tres càpsules dins un globus per aconseguir un efecte més llarg."

A internet el gas és a l'abast de tothom, perquè es fa servir en gastronomia per fer escumes amb sifons. Se'n poden adquirir paquets de 50 cartutxos per 35 euros. O bombones professionals per menys de 300.

 

És difícil de quantificar les xifres de consum de l'òxid nitrós a França. I quants casos de joves amb problemes greus provocats pel consum. Només se'n té constància quan els joves arriben a la sanitat amb un problema.

Cécile Solal, toxicòloga, explica que als centres de salut ja estan trobant persones per sota de la vintena amb problemes de motricitat i de sensibilitat provocats pel gas:

"Ens trobem amb persones que tenen 18, 19, 20 anys i que tenen problemes de motricitat, per moure's, de sensibilitat a les mans. Són gent que ja no pot treballar, que no pot anar a la universitat, que no pot fer una vida normal."

Després de Lilla i París, Perpinyà és la població on els estudis fets a França situen més casos.

Prohibir la venda i consum d'aquest gas és complicat, per la seva utilitat a la cuina. Hi ha municipis que veten la venda a menors. Però no són ells els que més en consumeixen ni les botigues són on més es ven. La informació i alerta dels perills és el recurs més viable per ara.

 

 

ARXIVAT A:
DroguesFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut