El president d'Itàlia, Sergio Mattarella, arriba per atendre els periodistes aquest dilluns després de trobar-se amb Giuseppe Conte al Palau Qu…
El president d'Itàlia, Sergio Mattarella, arriba per atendre els periodistes aquest dilluns després de trobar-se amb Giuseppe Conte al Palau Quirinal. (horitzontal)

Els partits italians rebutgen la "solució Mattarella" i demanen eleccions immediates

Actualitzat

El president designat del govern italià, Carlo Cottarelli, no ha pogut tancar aquest dimarts la seva llista de ministres amb el president de la república, Sergio Matarella. S'han donat un dia més de marge i aquest dimecres tornaran a veure's per mirar de trobar una sortida a la crisi política italiana.

El ritme dels tempos el marquen aquests dos homes, Matarella i Cottarelli, des que el cap d'Estat va confiar a l'exdirigent de l'FMI la formació d'un govern de caràcter tècnic. Era el pla B després de rebutjar la proposta d'executiu encomanada a la coalició guanyadora de les eleccions entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga.

La "solució Matarella" havia de ser la sortida immediata a una crisi que fa més de vuitanta dies que s'allarga, però la tesi del president de la república xoca frontalment amb la dels principals partits italians. Des del M5S fins Forza Italia han demanat la convocatòria urgent d'eleccions. També la Lliga i el Partit Demòcrata defensen aquesta solució com la més viable.

Augmenta la pressió, doncs, sobre els homes que havien de marcar els tempos. Si continuen amb el seu full de ruta, aviat  haurien de sotmetre la proposta de govern al Parlament i, davant l'oposició de la majoria, convocar eleccions passat l'estiu. Aquest escenari allargaria la situació d'interinitat al país. D'altra banda, acceptar la convocatòria electoral podria ser vist com el reconeixement, per part de Mattarella, de la desautorització que li arriba dels partits. L'M5S fins i tot s'havia plantejat presentar un impeachment al president de la república.

El que comparteix tot l'espectre i institucions del país és en la necessitat de trobar una solució ràpida. Els partits, per mirar de treure rèdit de les urnes veient les enquestes que reforcen la Lliga i penalitzen lleugerament l'M5S. El Quirinal, per acabar amb una inestabilitat que està passant factura als mercats, que estan marcant els pitjors índexs dels últims dos anys.

El paper dels parquets financers està prenent cos en l'argumentari de la precampanya que, inevitablement, ja ha començat a la península itàlica. La vermellor a les borses i la pujada de la prima de risc va ser el principal argument de Mattarella per vetar l'executiu de Giuseppe Conte, el candidat de consens entre l'M5S i la Lliga.

I avui ha tornat a l'arena política quan el comissari del pressupost de la Comissió Europea, Günther Oettinger, ha confiat que aquesta trencadissa financera serveixi d'argument contra la temptació de votar populismes de dreta o d'esquerra. Unes paraules que s'han rebut com un argument més en la permanent campanya electoral italiana.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut