Catalunya

Els partits creuen que la cimera ha estat insuficient i no ha aportat solucions

Alícia Sánchez-Camacho ha dit que el Partit Popular de Catalunya ha participat en la cimera anticrisi amb una actitud positiva i constructiva i ha definit "la reunió de treball" com l'inici d'un nou camí, tot i que l'acord de mínims al qual s'ha arribat no és suficient i necessita lideratge per part del govern i reformes en profunditat. Albert Rivera (C's), "no ha estat un debat, sinó unes conclusions redactades pel govern". Ha titllat el document de "contracte d'adhesió". El portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència, Uriel Bertran, ha dit que la reunió ha estat "poc seriosa" i que s'ha perdut massa temps per descriure els problemes de l'economia en lloc de parlar de mesures i solucions. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha dit que la cimera era positiva i que no era moment de parlar de la delicada situació financera del govern sinó generar confiança per reactivar l'economia.

Actualitzat
Alícia Sánchez-Camacho ha dit que el Partit Popular ha anat a la cimera amb una actitud positiva i constructiva, i tal com ha afirmat el president de la Generalitat avui, Artur Mas, ha valorat positivament la trobada, en un dia en què "el país ens està mirant". Tot i que ha criticat el poc temps amb el qual el govern ha desenvolupat la preparació d'aquesta "reunió de treball" i ha demanat que no sigui així en les properes ocasions, "si és que n'hi ha" d'altres, Camacho ha vist amb bons ulls "l'inici d'un camí" que parteix de l'aplegament de totes les forces polítiques. "El sol fet que ens apleguem tots, ha dit, és positiu per donar confiança" a la societat catalana.

La presidenta dels populars ha qualificat l'acord, coincidint amb altres formacions, com un "acord de mínims", un "acord necessari però no suficient" que ha donat un document "de conclusions amb majoria variable", en referència al fet que no tots els suports han rebut la majoria de les diferents formacions. Camacho ha subratllat, amb molta contundència, que "el que el país necessita és un pla de xoc per encetar reformes estructurals més profundes" adreçades a la racionalització i a l'ocupació, entre altres polítiques, que donin confiança al país. Però ha recordat que per sortir de la crisi "cal valentia" i lideratge per part del govern. "El país necessita ja que el govern governi", ha reclamat.

Camacho també ha recordat que "les polítiques del tripartit han fracassat" i que es necessiten polítiques noves, "les que aporta el PPC, les que generen ocupació a Catalunya i a la resta d'Espanya".

Rivera: "No ha estat un debat, sinó unes conclusions redactades pel govern"

Ciutadans, per la seva banda, ha volgut constatar que la cimera, segons ha dit el seu president, Albert Rivera, "no ha estat un debat, sinó unes conclusions redactades pel govern". Ha titllat el document de "contracte d'adhesió" i ha lamentat que "la pota financera de la taula" no hagi tingut cap representació, ja que les entitats financeres no han estat convocades a la trobada. També ha criticat el mètode, que ha definit com a "galimaties", on "arribar a un acord era impossible", ja que "hem començat la cimera a les cinc de la tarda".

Rivera sí que ha defensat "la bona voluntat per part dels agents socials i econòmics, i també per part de l'oposició" i ha volgut deixar clar que "ha estat gràcies a la responsabilitat dels agents socials i també de formacions com la nostra" que s'ha arribat a un acord".

Tant la reforma de la formació professional com la de l'agilització de l'adminiatració han trobat el suport de Ciutadans, formació que ha volgut afegir també, entre altres reformes, "la del Servei d'Ocupació de Catalunya".

Rivera ha situat el principal punt de desacord per part de Ciutadans, segons ha ironitzat "en la clau del perquè" d'aquesta cimera, que l'ha definit com la "coartada perquè Mas ens porti tots cap al carreró sense sortida del concert econòmic". També s'ha desmarcat del traspàs de competències de ports i aeroports i ha criticat que es pretenguin vendre "temes que estan al marge de la reactivació econòmica, com a temes globals".

Finalment, ha afirmat que, per respecte als ciutadans, aquesta no hauria d'haver estat una "cimera de foto", amb unes conclusions redactades "per canviar tres comes i dues paraules.

Uriel Bertran diu que s'ha perdut el temps

Uriel Bertran, de Solidaritat Catalana, ha valorat que ha estat "poc seriosa", i ha considerat que s'ha perdut massa temps a descriure els problemes de l'economia quan el que calia era parlar de mesures i solucions. Ha explicat que han fet diverses propostes que no han estat tingudes en compte, i ha aprofitat per exposar els seus punts durant la seva compareixença.

Solidaritat ha desgranat xifres i ha afirmat que Catalunya necessita una injecció de 20.000 milions d'euros, 4.000 milions més en educació, i 4.000 milions d'euros més en R+D per estar a l'altura dels països més avançats. També ha reclamat una consulta sobre el concert econòmic per aconseguir que sigui avalat pel poble català, perquè quan arribi a Madrid no sigui retallat, com l'Estatut.

Oriol Pujol parla de trobada positiva

Oriol Pujol també ha valorat positivament la cimera anticrisi entre els 14 membres reunits, i ha reconegut que no era el moment de plantejar la delicada situació financera del govern ni de valorar els ajustos pressupostaris, sinó que calia buscar mesures i acords per tal d'ajudar a crear ocupació i lluitar contra l'atur. Calia una reunió conjunta per reactivar l'economia i generar confiança entre tots.

I per generar confiança calia el lideratge del president del govern, calien acords damunt la taula per començar i tots els acords, sis acords, s'han pogut completar per iniciar el procés de la reactivació econòmica. Pujol ha reconegut que no tots els acords han agradat a tothom, però són principis d'acord importants de cara al futur.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut