Barcelona

Els partits catalans acusen Múgica d'alinear-se amb el PP i de perjudicar els interessos dels catalans

Tots els partits catalans, excepte el PP, han criticat durament la decisió del Defensor del Poble de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el nou Estatut català. Els polítics catalans acusen Enrique Múgica d'anar contra els interessos dels ciutadans catalans i de proporcionar cobertura ideològica al PP. Des de PSOE i PP, en canvi, s'ha defensat el dret de Múgica a recórrer contra l'Estatut si creu que envaeix alguna de les seves competències o vulnera la Constitució.

Actualitzat

El secretari general de Convergència i Unió (CiU), Josep Antoni Duran Lleida, ha retret a Múgica que vagi en contra del que va decidir el poble de Catalunya a les urnes. Tot i reconèixer-li la "legitimitat" a recórrer el text estatutari, Duran ha subratllat que l'Estatut ha estat "ratificat legalment" pel Parlament català, el Parlament espanyol i els ciutadans catalans en referèndum.

Des del PSC, el nou alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha lamentat que el recurs significa "una politització de la figura del Defensor del Poble inapropiada". Per Hereu, el Defensor del Poble no ha fet honor al seu nom i s'ha preguntat "a quin poble defensa", ja que creu que actualment a l'estat espanyol "hi ha altres drets pels quals vetllar".

Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana (ERC), Josep-Lluís Carod-Rovira, ha acusat el Defensor del Poble d'estar al servei dels interessos més "reaccionaris" i més contraris a Catalunya. Per Carod, el recurs de Múgica "és absolutament inacceptable des d'un punt de vista democràtic i polític". El líder independentista veu evident que el Defensor del Poble "no defensa el poble de Catalunya".

Molt dur també s'ha mostrat el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, que ha qualificat el recurs d'"incomprensible" i Múgica d'actuar "com una fotocopiadora del PP". El líder ecosocialista ha acusat el Defensor del Poble de provocar "una crisi institucional" i s'ha alegrat d'haver votat en contra del seu nomenament l'any 2000.

L'únic que s'ha desmarcat de l'opinió majoritària ha estat el portaveu del PP català, Daniel Sirera, que ha defensat la legitimitat de Múgica d'acudir al Tribunal Constitucional i ha retret l'actitud dels partits catalans. Sirera ha qualificat de "preocupant" que els partits catalans "critiquin el PP o el Defensor del Poble quan presenten un recurs i, en canvi, callin quan ho fa el president del govern d'Aragó, que és del PSOE".

Molt diferents han estat les reaccions fora de Catalunya. En la mateixa línia que Rodríguez Zapatero, el president de la Comissió Constitucional del Congrés, Alfonso Guerra, ha dit que Múgica està en el seu dret de recórrer l'Estatut si considera que "envaeix" alguna de les seves competències. Guerra, tanmateix, ha recalcat que és el Tribunal Constitucional qui "té l'última paraula".

A les files populars, el portaveu parlamentari, Eduardo Zaplana, ha destacat que "no són només les del PP" les veus crítiques amb l'Estatut i creu que amb el recurs presentat pel Defensor del Poble es demostra que són moltes les institucions "que tenen clar que el text és contrari a la Constitució". En referència a l'anterior militància socialista de Múgica, Zaplana ha lloat la "independència" demostrada pel Defensor del Poble.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut