Diana Riba envoltada de periodistes a l'entrada de les Corts (EFE)
Diana Riba envoltada de periodistes a l'entrada de les Corts (EFE)
Madrid

La coalició europea de Junqueras portarà el seu veto al Tribunal d'Estrasburg

Els eurodiputats acaten la Constitució al Congrés sense la presència de Puigdemont, Junqueras i Comín

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central (JEC) ha fet jurar o prometre aquest migdia la Constitució espanyola a tots els eurodiputats electes. Una cinquantena de parlamentaris han hagut de fer el tràmit al Congrés dels Diputats. Alguns no hi han anat. Carles Puigdemont i Toni Comín no ho han fet perquè els haurien detingut. I a Oriol Junqueras, el Suprem l'hi ha prohibit. Tots tres han obert una batalla judicial que pot acabar als tribunals europeus.

A l'entrada del Congrés, els eurodiputats d'Ara Repúbliques, la coalició que comparteixen ERC, BNG i EH Bildu, i que encapçala Junqueras, han anunciat que pensen portar el veto al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg. Afirmen que és un "frau electoral".

L'eurodiputada Diana Riba ha denunciat que l'Estat vol "vetar i silenciar" Junqueras, Puigdemont i Comín. I ha assegurat que el seu cas arribarà al "cor d'Europa" i a les més altes institucions europees:

"La vulneració dels seus drets polítics és claríssima. Potser els hi fa molta por aquest cas que està passant, i el procés a Catalunya arribi al cor d'Europa, però nosaltres treballarem perquè tots els drets polítics de tots els eurodiputats estiguin garantits"


Riba ha acatat la Constitució demanant "la llibertat dels presos polítics" i "el retorn dels exiliats":

"Per una Europa de les llibertats inclusiva, per al dret a l'autodeterminació, per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, per imperatiu legal, sí prometo"

 

Diana Riba prometent la Constitució per imperatiu legal 


L'eurodiputada Ana Miranda, del Bloc Nacionalista Gallec, ha assegurat que el veto a la possessió de Junqueras l'haurà d'estudiar el Tribunal Europeu de Drets Humans: 

 "Volem dir alt i clar que el que s'està produint amb Junqueras és una vulneració jurídica, una autèntica vulneració democràtica que arribarà a tribunal d'Estrasburg"

 

Acte d'acatament dels eurodiputats al Congrés dels Diputats (EFE) 


A l'acte d'aquest dilluns tampoc hi ha anat el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que va ser el cap de llista del PSOE a les eleccions europees i que aquest dilluns participa en el Consell de Ministres de la Unió Europea, a Luxemburg. Està previst que acati la Carta Magna als pròxims dies.

La JEC considera imprescindible el tràmit d'aquest dilluns per participar en la cerimònia de constitució del Parlament Europeu, el 2 de juliol.


Puigdemont, Junqueras i Comín no hi han anat

A Oriol Junqueras li van denegar el permís per sortir de la presó i anar a tramitar la recollida de l'acta d'eurodiputat. L'argument és el temor que, si Junqueras va Brussel·les i adquireix la immunitat europea, el judici del procés correria el risc de quedar anul·lat.
 

Oriol Junqueras prometent la Constitució com a diputat del Congrés (ACN)


La defensa de Junqueras hi ha recorregut. S'ha presentat un recurs de súplica davant del Tribunal Suprem en què es demana que s'aixequi el veto, en considerar que es vulneren els seus drets fonamentals. Al text del recurs també es reclama, sobretot, que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï, de manera urgent, sobre si la normativa interna espanyola és compatible amb l'europea.

El mes passat, el líder d'Esquerra sí que va poder assistir a la constitució del Congrés, acompanyat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Carles Puigdemont i Toni Comín també són eurodiputats electes proclamats per la Junta Electoral. Van rebre una ordre de la Junta d'anar al Congrés per acatar la Constitució i poder adquirir la condició plena d'eurodiputats.
 

Comín i Puigdemont, a Brussel·les (ACN)


El seu advocat, Gonzalo Boye, amb arguments semblants als de Junqueras, no veu necessari aquest tràmit i assegura que seran a Estrasburg el dia que es constitueixi el Parlament Europeu. Contra Puigdemont i Comín hi continua havent ordre de detenció a Espanya. Gonzalo Boye reitera que tenen immunitat i manté la incògnita de quins seran els seus pròxims moviments.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MParlament Europeu
Anar al contingut