Junqueras vol que el Suprem porti a Estrasburg el veto a recollir l'acta d'eurodiputat
El Suprem va acceptar preguntar al tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d'Oriol Junqueras (EFE)

Junqueras vol que el Suprem consulti a la justícia europea el veto a recollir l'acta d'eurodiputat

La defensa de l'exvicepresident demana "urgentment" el parer del TJUE en veure-hi "vulneració de drets fonamentals"

RedaccióActualitzat

Els eurodiputats electes estan citats aquest dilluns a la Junta Electoral Central, al Congrés, per acatar la Constitució i tramitar l'acta d'eurodiputat. Aquest diumenge, la defensa de Junqueras ha presentat un recurs de súplica davant del Tribunal Suprem.

Li demana que suspengui la prohibició d'anar al Congrés a recollir la seva acta d'eurodiputat de forma cautelar i que elevi "urgentment" una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg, perquè es pronunciï sobre el cas.

El text del recurs esgrimeix tant que Junqueras ja va poder anar al Congrés quan es van constituir les Corts espanyoles com que l'impediment d'anar-hi ara és una "vulneració de drets fonamentals".

També recorda l'informe del grup d'experts de l'ONU sobre l'empresonament del dirigent republicà que en demana la llibertat.

 

 

Una decisió "sense argumentació jurídica consistent"

Sobre la decisió del Suprem respecte a Junqueras, experts en dret constitucional la consideren precipitada i sense una argumentació jurídica consistent. Dubten que la resolució ponderi correctament els seus drets fonamentals com a eurodiputat i el desenvolupament del final del judici del procés.

Antoni Bayona, exlletrat del Parlament de Catalunya, creu que s'havia d'haver seguit el precedent del Congrés dels Diputats:

"El precedent del Congrés dels Diputats s'havia d'haver seguit en aquest cas, almenys, en el cas de l'Oriol Junqueras, que és una persona que està sotmesa plenament a l'ordenament jurídic espanyol."

Bayona creu que, amb aquesta decisió, "sembla que s'anticipi al resultat d'una sentència, al no permetre que aquesta persona pugui exercir un dret".

En aquesta mateixa línia, Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, diu que no només està en joc el dret de participació de Junqueras, "sinó també el dret a ser representant de tots els votants de la llista en què anava el senyor Junqueras".


Sobre les opcions per exercir d'eurodiputat, tots dos experts han apuntat en la mateixa línia de la decisió que ha pres finalment la defensa de l'exvicepresident: portar-ho a la justícia europea.

"Jo crec que podria arribar-se ja directament al Tribunal de Justícia de la Unió Europea", ha dit Arbós.

Mentre que Bayona creu que el Parlament Europeu podria validar la seva condició:

"Demanar empara al mateix Parlament Europeu perquè d'alguna manera els validi la seva condició, a partir de la proclamació de resultats en els quals sí que estan inclosos."

 

El cas de Puigdemont i Comín

Dilluns, també estan citats al Congrés Carles Puigdemont i Toni Comín, que també han vist denegada la seva petició de retirar l'ordre de detenció.

El seu advocat, Gonzalo Boye, manté que seran a Estrasburg el 2 de juliol i alimenta el misteri del que pot passar els pròxims dies amb tuits com el d'aquest diumenge al matí, on diu que "toca anar cap a Espanya".


Boye ha volat fins a Catalunya i, el mateix diumenge al migdia, ha participat en un acte a Amer, el poble de Carles Puigdemont. Ha recordat que tenen cinc dies des de la publicació al BOE dels eurodiputats i que "seran dies entretinguts".

L'advocat repta Llarena a cursar una nova euroordre de detenció. Defensa que tant Puigdemont com Comín "tenen immunitat" i opina que Llarena té "una confusió de conceptes":

"El senyor Llarena té una confusió impròpia per un magistrat del Tribunal Suprem."

"No estem improvisant", ha explicat Boye. Una manera d'actuar que, segons l'advocat, és contrària a les respostes de la JEC, Llarena i el Tribunal Suprem:

"A mi, el que em sorprèn és com semblen d'improvisades les respostes tant de la JEC, com del senyor Llarena, com de la Sala Penal, en el cas del senyor Junqueras. Són resolucions que no tenen un pes jurídic com el que s'hauria d'esperar."

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MOriol JunquerasJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut