La Comissió demana a TikTok que apliqui la nova llei de serveis digitals "molt abans" de l'1 de setembre

Els EUA, disposats a esborrar TikTok del país si no es desvincula de la matriu xinesa

Si el Senat també aprova el projecte de llei, el president dels EUA podrà prohibir les aplicacions i webs que amenacin la seguretat del país

Gemma GuaschActualitzat

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat un projecte de llei per prohibir la xarxa social TikTok si la companyia xinesa que n'és propietària, ByteDance, no en ven la divisió que opera al país.

La moció ha aconseguit un resultat folgat a la cambra, amb 352 vots a favor i només 65 en contra i ara passarà per la votació del Senat.

Si l'aprova, ByteDance tindria sis mesos per segregar i vendre l'aplicació que quedi operativa als EUA a una altra empresa, per no perdre els 170 milions d'usuaris nord-americans que fan servir TikTok.

La norma donaria poder al president per prohibir aplicacions i pàgines web si es considera que són una amenaça per a la seguretat nacional.


L'acusen de biaix polític a favor del govern xinès

L'aplicació ha estat acusada d'afavorir la difusió de continguts que beneficien al Partit Comunista Xinès i obstaculitzar els que el perjudiquen.

Això s'evidenciaria en la manca de circulació dels hashtags #HongKongProtest o #UyghurGenocide en comparació amb les seves visualitzacions a una altra xarxa com Instagram.

Aquest suposat biaix també afectaria els continguts sobre el conflicte entre Israel i Palestina i la guerra de Gaza, segons els detractors del comportament de Tiktok.


També afavoriria els continguts propalestins

Aquests detractors afirmen que TikTok està amplificant enormement els continguts propalestins en detriment dels proisraelians.

De fet, un estudi fet el novembre de 2023 per la firma Generation Lab mostra que les persones que passen més de 30 minuts al dia a TikTok tenen un 17% més de probabilitats d'estar d'acord amb opinions antisemites.

Aquesta acusació, que esgrimeixen els crítics amb la xarxa posaria en dubte la imparcialitat de l'aplicació i el seu funcionament. Per la seva banda, TikTok segueix defensant que l'algoritme només mostra el contingut amb què s'interactua més.

Els usuaris reclamen que no es prohibeixi l'aplicació

La resposta pública davant la iniciativa ha estat massiva: els legisladors han rebut moltes trucades per demanar que no prohibeixin l'aplicació, superant el nombre de trucades que demanen l'alto el foc a la guerra de Gaza.

La població demana poder influir en la decisió i es queixa del que considera secretisme de la Cambra de Representants i la precipitació en la tramitació de la proposta de llei.

Moltes de les queixes apunten a la convicció que la norma busca incrementar el control sobre la informació que reben els ciutadans nord-americans.

Temor a atorgar massa poder al president

A més a més, temen el poder que la norma atorga al president dels EUA: el cap d'Estat  tindria llicència per prohibir altres aplicacions i pàgines web controlades per empreses estrangeres, si considera que suposen un perill per la seguretat nacional.

La Casa Blanca defensa que es tracta merament d'una mesura de protecció. L'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha assegurat que l'objectiu és acabar amb la propietat xinesa de les dades dels usuaris nord-americans.

Pequín ha contraatacat: el ministre d'Exteriors xinès, Wang Wenbin, ha dit que Washington està actuant amb un patró de "bullying" i ha vaticinat que la llei acabaria perjudicant els mateixos Estats Units.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Internet
Anar al contingut