Tres joves seguidors de la selecció coreana segueixen un partit del Mundial
Tres joves seguidors de la selecció coreana segueixen un partit del Mundial (Reuters/Heo Ran)

Els coreans canvien com calculen l'edat i, en alguns casos, seran dos anys més joves

Fins ara coexistien tres sistemes per calcular l'edat de la població i, per sistema, les criatures al cap de poc de néixer ja tenien un any

RedaccióActualitzat

Corea del Sud ha iniciat el camí legal per eliminar el mètode tradicional de comptar l'edat de la població i adoptar l'estàndard internacional. Quan culmini aquest canvi, el 2023, els coreans es restaran un o, fins i tot, dos anys en l'edat que consta als documents oficials. 

Dijous, l'Assemblea Nacional de Corea del Sud va aprovar les lleis que canviaran la manera de sumar anys. El canvi en l'edat de tots els coreans als documents oficials es farà al mes de juny, a mitjans del 2023.

Calcular l'edat d'una persona a Corea del Sud no és gens fàcil: al país coexisteixen tres mètodes diferents per fer-ho i cadascun té unes aplicacions i unes conseqüències jurídiques diferents.

La tradició coreana marca que, quan neix una criatura, automàticament se li suma un any de vida perquè es conten els mesos que ha passat a la panxa de la mare

L'altra peculiaritat de la tradició coreana és que tothom fa anys automàticament l'1 de gener, quan comença l'any.

Així, fins ara i segons l'"edat coreana", un nadó que neixi a principis de desembre ja té un any, i poques setmanes després, amb el canvi d'any, ja en tindrà dos.

Aquest sistema, en un món cada cop més interconnectat, ha generat confusió social sobre els usos d'un mètode o l'altre.
 

Com es marca la majoria d'edat?

Per exemple, a Corea del Sud hi ha, com a la majoria de països, una legislació que prohibeix vendre alcohol als menors d'una determinada edat. A Catalunya el límit el marquen els 18 anys.

A Corea del Sud, el límit d'edat per poder comprar "soju", la beguda tradicional del país, o altres licors és a 19 anys, segons el mètode estàndard internacional i als 20 o 21 segons "l'edat coreana".

A més, des del 1960, la majoria de registres mèdics i legals fan servir l'edat "internacional" i no l'"edat coreana". 

Una peculiaritat de la tradició coreana és que tothom fa anys automàticament l'1 de gener
Una peculiaritat de la tradició coreana és que tothom fa anys automàticament l'1 de gener (Reuters/Heo Ran)

Confusió amb l'edat

Per aquesta raó, és habitual que quan es pregunta l'edat a un coreà, li calguin uns segons per respondre perquè, en molts casos, han de fer mentalment el canvi al sistema de càlcul internacional. 

Eliminar l'"edat coreana" era una de les propostes que el president Yoon Suk-yeol tenia en el programa electoral. 

Les campanyes de vacunació per la covid han estat un punt d'inflexió: durant la pandèmia s'han viscut moments de caos administratiu al país a l'hora de calcular l'edat de la vacunació, que a vegades no coincidia amb l'exigència legal de comptar amb els certificats pertinents.

El servei militar, obligatori a Corea del Sud, és un altre dels moments vitals en què l'edat importa i que ha generat últimament una certa polèmica relacionada amb una de les estrelles musicals del país.

Kim Tae-hyung, estrella del pop i membre del grup BTS, va néixer el 30 de desembre de 1995. Segons l'edat coreana té 29 anys, 28 segons la intermèdia i 26 segons la internacional. El matís és important perquè el límit per fer el servei militar són els 28 anys. Segons l'edat coreana Tae-hyung estaria fora de termini.

Tenir dos anys menys

El projecte de llei per eliminar "l'edat coreana" compta amb el suport majoritari de l'opinió pública del país. Segons una enquesta, més del 80% dels coreans consideren que igualar-se al model internacional per calcular l'edat resoldria moltes confusions en el dia a dia.

Els que es mostren més favorables al canvi són els nascuts en els últims mesos de l'any, ja que des de ben petits "carreguen" el pes de dos anys més. "A qui no li agrada ser dos anys més jove", es pregunten. 

Però, d'altra banda, els experts consideren que tot i que s'aprovi la llei, els coreans trigaran anys a oblidar el costum de sumar-se un any amb el canvi d'any i de dir les seves dues o tres edats segons el context. "La forma tradicional de calcular l'edat serà difícil d'abandonar --considera Shin Kiyoung, catedràtic de llengua i literatura coreanes-- perquè està estretament lligada a la llengua".

Els experts consideren que, malgrat el canvi de la llei, els coreans seguiran fent servir 'l'edat coreana' perquè està molt lligada a la llengua
Els experts consideren que, malgrat el canvi de la llei, els coreans seguiran fent servir "l'edat coreana" perquè està molt lligada a la llengua (Reuters/Heo Ran)

 

ARXIVAT A:
Corea del Sud
Anar al contingut