Estudiants fent cua per entrar al centre on fan les proves
Estudiants de Corea del Sud fent cua per entrar al centre on es fan les proves de selectivitat (EFE)

Corea del Sud vol eliminar l'"edat coreana", que comporta que hi hagi 3 edats diferents

Coexisteixen tres mètodes per calcular l'edat i el nou president vol eliminar el tradicional per evitar confusions i litigis

RedaccióActualitzat

Calcular l'edat d'una persona a Corea del Sud no és fàcil: hi ha tres mètodes diferents per fer-ho, i cadascuna té unes aplicacions i unes conseqüències jurídiques diferents.

El motiu és l'anomenada "edat coreana", basada en una tradició que considera que quan una persona neix ja té un any de vida, el que ha passat a la panxa de la seva mare.

L'altra peculiaritat d'aquest mètode és que tothom compleix anys automàticament quan comença l'any, l'1 de gener.

Així, segons l'"edat coreana", una persona que neixi a principis de desembre, ja té 1 any, i poques setmanes després, en el canvi d'any, ja en té 2.


Mètode internacional i mètode mixt

A més d'aquest càlcul tradicional, al país també es calcula l'edat com a la resta del món: 0 anys quan neixes, i 1 any més per cada aniversari.

Però hi ha un tercer sistema de càlcul que està a mig camí dels dos: 0 anys al néixer, i fer anys l'1 de gener, i que es fa servir per determinar quan es fa el servei militar i per a altres qüestions oficials.


Tres edats diferents

Com és fàcil de deduir, la coincidència d'aquests tres sistemes provoca confusions, perquè implica que tothom té 3 edats diferents, cadascuna aplicable a àmbits diferents.

Per exemple, l'estrella del pop Kim Tae-hyung, membre del grup BTS, que va néixer el 30 de desembre del 1995, té 28 anys segons l'"edat coreana", 27 segons la intermèdia i 26 segons la internacional.

Alumnes de primària arribant a una escola de Daejeon, aquest dimecres, a Corea del Sud (Reuters)

Proposta per eliminar l'"edat coreana"

Però això podria canviar aviat si el president entrant del país, Yoon Suk-yeol, se surt amb la seva d'eliminar l"edat coreana".

Ho ha revelat fa pocs dies Lee Yong-ho, president del comitè de transició politicojurídica, que ha dit que així s'evitaran els litigis i les confusions que provoca la coexistència de tres sistemes diferents:

"A causa dels diferents càlculs de l'edat legal i social, hem viscut costos socials i econòmics innecessaris per la persistent confusió i disputes pel càlcul d'edat a l'hora de rebre serveis socials, assistencials i altres administratius, o de signar o interpretar diversos contractes."

Lee ha posat com a exemple el caos administratiu que s'ha generat durant la pandèmia a l'hora de calcular el moment de la vacunació, que no coincidia amb l'obligació de mostrar els certificats.

Tercer intent

No és la primera vegada que els governants de Corea del Sud intenten eliminar els sistemes tradicionals, o almenys les seves conseqüències legals.

El 2019 el govern de llavors va elaborar un projecte de llei per fer-ho, i es va tornar a fer el 2021, però en els dos casos l'assemblea nacional del país no els va aprovar.

La intenció ara és fer-ho diferent, modificant la llei existent, mètode que el nou president creu que permetrà aprovar la modificació i que es pugui implantar a principis del 2023.

De tota manera, molt probablement es seguirà fent servir l'"edat coreana" per a usos rituals i socials, ja que és una tradició molt arrelada al país.

Anar al contingut