Rebels houthis en un carrer de Hodeida (Reuters)
Rebels houthis en un carrer de Hodeida (Reuters)
Sanà

S'aturen els combats a Hodeida, al Iemen, al començament d'una treva fràgil

El govern i els rebels van acordar la treva dijous a Suècia, però el pacte deixa moltes incògnites sobre l'aplicació efectiva

RedaccióActualitzat

Els combats han cessat a la ciutat portuària de Hodeida, al Iemen, controlada pels rebels des del 2014. Aquesta mitjanit entrava en vigor l'alto el foc acordat dijous a Suècia entre representants del govern i dels rebels, amb l'ONU com a mitjancer. Es tracta d'una treva fràgil.

Aquesta nit encara s'han sentit explosions i ràfegues de trets en algunes zones d'aquesta ciutat estratègica del Mar Roig, de 600.000 habitants, i molt castigada per la guerra i la fam. Els rebels haurien bombardejat forces governamentals a l'est de la ciutat. Tot i així, els civils asseguren que tres hores després els enfrontaments han cessat i les armes s'han mantingut en silenci al llarg de la matinada. Es desconeix però, si és de forma definitiva.

 

Activitat en un mercat de la ciutat de Hodeida (Reuters)

 

Representants del govern i dels rebels arribaven dijous a un acord d'alto el foc, que preveu la retirada de totes les forces militars en un termini de 21 dies a partir d'aquest dimarts. Una entesa sorprenent, obtinguda en una setmana, després de dos anys sense cap contacte entre les dues parts.

Es tracta d'un acord ambiciós, amb molts interrogants. Un és com es formaran les forces locals que diu l'ONU que han de substituir les que marxen i que estarien integrades per combatents fins ara enfrontats. Un altre interrogant: quin tipus d'organisme de les Nacions Unides supervisarà aquesta retirada. I encara una qüestió no menys importat: com intervindran l'Aràbia Saudita i l'Iran -que no van participar a les converses de Suècia- darrere d'aquests bàndols.

Els enfrontaments van continuar durant el cap de setmana amb 30 morts més, deixant en evidència la fragilitat del pacte.

 

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaSalutDrets humansMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut