Representants del govern del Iemen i dels rebels encaixen les mans, amb António Guterres com a mitjancer (Reuters)
Representants del govern del Iemen i dels rebels encaixen les mans, amb António Guterres com a mitjancer (Reuters)
Rimbo

Converses de pau al Iemen: govern i rebels pacten un alto el foc a Hodeida

Totes dues parts han acordat sortir d'aquesta ciutat portuària, un dels llocs més castigats pels combats

RedaccióActualitzat

El govern del Iemen i els rebels houthis han acordat un alto el foc a Hodeida, al Mar Roig, l'escull més complicat en les converses de pau que han mantingut a Suècia. Han pactat sortir d'aquesta ciutat portuària, la porta d'entrada a l'ajuda humanitària d'un país amenaçat per la fam.

Les dues parts ho han celebrat després d'una setmana sense avenços a les converses que es fan a Rimbo, al nord d'Estocolm. Enrere queden dos anys sense contactes entre les dues delegacions.

El ministre d'Exteriors del govern destituït, Khaled al-Yaman, i el cap negociador dels rebels, Mohammed Abdul-Salam, han encaixat les mans per segellar diversos acords. El més important: un alto el foc a la ciutat de Hodeida, d'on marxaran totes les forces.

 

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha impulsat aquestes converses (Reuters)

 

El secretari general de l'ONU, António Guterres, que ha auspiciat les converses, es mostrava satisfet per aquesta entesa:

"Les Nacions Unides tindran un paper destacat al port de Hodeida i això facilitarà l'accés humanitari i els desplaçaments de la població civil , un fet que millorarà les condicions de vida de milions de iemenites"

També es reobre el port de la capital, Sanà, sota control dels rebels; es restableix l'exportació de petroli i gas per millorar unes finances que permetin pagar els funcionaris i s'implementarà un intercanvi de 16.000 presoners.

A finals de gener hi haurà una segona ronda amb la negociació d'un marc polític.

 

Notícia relacionada: "La guerra al Iemen mata de fam 85.000 nens menors de 5 anys"

 

ARXIVAT A:
Drets humansSalutMenorsAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut