Elionor llegeix la Constitució en la seva primera intervenció pública

Ha participat en el 40 aniversari de la Carta Magna en el dia que ha fet 13 anys

Juli RodésActualitzat

La princesa Elionor, filla del rei Felip i la reina Letícia i primera en la línia successòria al tron, ha fet aquest dimecres el seu primer parlament en públic.

Ha estat el dia del seu 13è aniversari.

D'aquesta manera, Elionor ha fet igual que el seu pare, que amb 13 anys va fer el seu primer discurs, durant l'acte de lliurament dels premis Príncep d'Astúries.

Elionor ha obert, juntament amb el seu pare, l'acte de lectura pública de la Constitució espanyola que s'ha fet a la seu de l'Institut Cervantes, a Madrid, per commemorar el 40 aniversari de la seva aprovació.

Un acte que, segons Felip VI, és la millor manera de "reafirmar, un cop més, la fidelitat i el compromís de la Corona amb la democràcia, amb la llibertat, amb Espanya i la Constitució espanyola".

 

El cap de l'Estat, primer a intervenir, ha llegit el preàmbul de la Carta Magna, que parla de "la voluntat" de "la nació espanyola" de "garantir la convivència democràtica" i "consolidar un estat de dret que asseguri l'imperi de la llei".

També fa referència a la voluntat de "protegir tots els espanyols i els pobles d'Espanya en l'exercici dels drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions".

A la princesa d'Astúries li ha correspost llegir l'article 1, que estableix que "Espanya es constitueix en un estat social i democràtic de dret", que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol" i que "la forma política de l'estat espanyol és la monarquia parlamentària".

 

Elionor ha llegit mirant el paper de tant en tant, sota la mirada atenta de diverses autoritats i del rei, que s'ha quedat al seu costat.

Aquest no és el primer cop que la princesa d'Astúries assisteix a un acte oficial, però sí la primera vegada que ha parlat en públic.

Elionor va debutar en el seu paper de princesa el 8 de setembre d'aquest any, quan, encara amb 12 anys, va presidir l'acte de commemoració del primer centenari de la coronació canònica de la verge de Covadonga.

Fa vint dies, Elionor va ser per primera vegada al costat del seu pare durant la desfilada del 12 d'Octubre al passeig de la Castellana de Madrid, i no -com fins aleshores- al costat de la seva mare i la seva germana.

Aquest 2018 la casa reial ha anat augmentant la presència pública de l'hereva del tron. Recentment, també s'ha emès una moneda de col·leccionista amb la imatge d'Elionor, que ha estat objecte de controvèrsia.

Sánchez: "Indissoluble unitat"

Després de la princesa ha estat el torn del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha llegit l'article 2, relatiu a la "indissoluble unitat de la nació espanyola".

 

També han intervingut en la lectura les principals autoritats de l'Estat: la presidenta del Congrés i el president del Senat, Ana Pastor i Pío García-Escudero; els presidents del Tribunal Constitucional i del Consell General del Poder Judicial, Juan José González Rivas i Carlos Lesmes.

Miquel Roca: "Subjectes a la Constitució"

L'acte l'han tancat dos "pares" de la Constitució, José Pedro Pérez-Llorca i Miquel Roca i Junyent. Al final, Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, que també va intervenir en la redacció de la Carta Magna, no hi ha pogut assistir.

 

Roca ha llegit l'article 9, que estableix que "els ciutadans i els poders públics resten subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic".

En l'acte, organitzat per l'Institut Cervantes, també hi han participat els presidents del Partit Popular i de Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera.

A l'exterior de la seu del Cervantes, unes desenes de ciutadans ha cridat visques al rei i han felicitat la princesa Elionor pel seu aniversari.

ARXIVAT A:
Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut