El rei Felip VI presencia la desfilada del 12 d'octubre al passeig de la Castellana de Madrid (EFE)
El rei Felip VI presencia la desfilada del 12 d'octubre al passeig de la Castellana de Madrid (EFE)

Aplaudiments al rei i crits de "fora" a Pedro Sánchez en la desfilada del 12-O

S'hi commemora el 40 aniversari de la Constitució i el 175 aniversari de la bandera espanyola

RedaccióActualitzat

Primera desfilada del 12 d'octubre, diada nacional espanyola, amb Pedro Sánchez com a president del govern.

Sánchez ha presidit els actes de la diada nacional espanyola al costat del rei, l'endemà que el Parlament de Catalunya aprovés una moció per reprovar el monarca, arran del discurs del 3 d'octubre del 2017.

 

El president del govern espanyol no és l'única autoritat que s'estrena en el càrrec aquest 12 d'octubre. També el cap de l'oposició, Pablo Casado, i el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido.

 

Quan ha arribat davant la tribuna d'autoritats, Sánchez ha estat escridassat i insultat per una part del públic que esperava per veure la desfilada.

 

S'han sentit crits com "fora, fora" i "okupa", i altres que demanaven "eleccions".

Es dona la circumstància que l'anterior president del govern espanyol socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, també havia estat escridassat en assistir a la desfilada del 12 d'octubre.

 

A la plaça de Lima, on hi ha la tribuna d'autoritats, Pedro Sánchez ha estat rebut per la ministra de Defensa, Margarita Robles; el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido; l'alcaldessa Manuela Carmena i el cap de l'Estat Major de la Defensa, Fernando Alejandre.

 

Uns minuts més tard, passades les onze, juntament amb Sánchez, han rebut els reis i les infantes. Aquesta arribada ha estat aplaudida pel públic. També s'han sentit visques al rei.

Després de sentir l'himne nacional i trets de canó d'homenatge i passar revista a les tropes que els rendien honors, els reis i les infantes han saludat la resta d'autoritats, entre les quals hi ha els presidents del Congrés i del Senat, els ministres, els presidents autonòmics i diverses autoritats militars.

 

Aquest any, per primera vegada, la princesa Elionor s'ha assegut a la dreta seu pare i no al costat de la reina amb la seva germana, com fins ara.

És una manera de remarcar el -incipient, de moment- paper institucional com hereva al tron de la filla gran dels reis.
 

 

La desfilada ha començat amb el salt de dos paracaigudistes que portaven la bandera espanyola

 

Un any més, la desfilada del 12 d'octubre a Madrid es fa amb l'absència dels presidents de Catalunya, el País Basc i Navarra. Aquest any, a més, hi ha excusat la seva presència Francina Armengol, presidenta de les Balears, a causa dels aiguats mortals que han colpejat el Llevant de Mallorca aquesta setmana.

Armengol veurà els reis aquesta tarda, perquè viatjaran a Mallorca a interessar-se per la situació després dels aiguats.

 

El govern espanyol assisteix en ple als actes del 12 d'octubre a Madrid, tret del ministre de Foment, José Luis Ábalos.

 

A la desfilada d'aquest 12 d'octubre hi participen uns 4.000 militars, policies nacionals i guàrdies civils, i 152 vehicles.

Recorren dos quilòmetres del passeig de la Castellana, entre les places de Cuzco i de Sant Joan de la Creu.

 

Entre les novetats d'aquest any hi ha la participació d'efectius de Protecció Civil i de Salvament Marítim.

El cost de la desfilada militar, segons ha fet públic el Ministeri de Defensa, és de 423.729 euros, als quals cal sumar 200.000 euros més de la despesa de muntar les grades i les tribunes.

 

Defensa també ha anunciat que aquest any es vol fer "especialment visible" la presència de la dona a l'exèrcit, amb motiu del trentè aniversari de la seva incorporació a les Forces Armades.

Precisament fent referència a aquest aniversari, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha expressat el seu desig, en declaracions a TVE, abans de començar la desfilada, de poder veure, ben aviat, una dona general.

 

Amb tot, Robles ha reconegut que "és difícil", atesa la incorporació tardana de les dones a l'exèrcit.

La major part de la desfilada s'ha fet sota la pluja, que ha impedit que la patrulla Águila pogués fer la volada de tancament sobre el passeig de la Castellana.

 

La desfilada militar del 12 d'octubre ha durat a penes una hora i mitja. Abans de dos quarts d'una els reis i les infantes, acompanyats del president del govern espanyol, la ministra de Defensa i el cap de l'Estat Major de l'exèrcit han baixat de la tribuna d'autoritats i han saludat els representants de les unitats que havien desfilat.

 

Tot seguit, els reis han pujat al mateix Rolls Royce de Patrimoni Nacional amb què havien arribat, per desplaçar-se fins al Palau Reial, on presidiran la recepció i el besamans tradicionals.

A l'hora de marxar de la Castellana, Pedro Sánchez també ha hagut de sentir xiulets i crits de "fora, fora".

ARXIVAT A:
12-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut