Barcelona

El TSJC anul·la el reglament de l'impost català de begudes ensucrades

El tribunal considera que l'administració va ometre tràmits essencials de consulta, audiència i informació públiques per a l'aprovació del decret

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·la el decret que aprovava l'impost sobre les begudes ensucrades de la Generalitat que va entrar en vigor el maig del 2017.

S'estima, així, el recurs interposat per diverses associacions de distribució i cadenes de supermercats, comerços i restauració.

La sala considera que l'administració va prescindir de tràmits essencials de consulta, audiència i informació públiques per a l'aprovació del decret, motiu pel qual declara que el decret autonòmic impugnat és nul de ple dret.
 

El tribunal estima el recurs d'associacions de distribució, supermercats i restauració contra el reglament del tribut perquè el govern va ometre passos en la tramitació.

 

 

Aragonés: "L'impost s'haurà de pagar"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha puntualitzat que l'impost no està anul·lat i que el govern estudia recórrer la sentència, no ferma, del TSJC. Aragonès assegura que tornaran a aprovar el reglament amb la fórmula "que sigui més ràpida":
 

"El que ha anul·lat la sentència és el reglament que en desenvolupa aspectes tècnics i de gestió. Per tant, la llei de l'impost segueix vigent i l'impost s'haurà de pagar"

 

Aragonès considera que l'oligopoli de la distribució alimentària ha col·locat l'impost "en el punt de mira" des del primer dia:

 

"l'oligopoli de la distribució alimentària no tombarà la voluntat del govern de Catalunya de fer que contribueixin també al sosteniment del sistema públic de salut"

 

El govern insisteix en els aspectes saludables de la mesura, que s'aplica a la meitat de països de la Unió Europea i que "ha permès la reducció del consum de begudes amb accés de sucre"

 

L'OMS recomana aplicar l'impost per reduir el consum de begudes ensucrades

 

Més car, menys consum

L'objectiu de l'impost era  desincentivar el consum de begudes ensucrades a través de gravar les que tinguessin quantitats de sucre entre 5 i 8 grams per cada 100 mil·lilitres amb 0,08 cèntims per litre. En el cas de begudes amb més sucre, l'impost era de 12 cèntims per litre.

La mesura de la Generalitat defensava els efectes perjudicials per a la salut d'aquestes begudes. L'Organització Mundial de la Salut ha recomanat als governs de tot el món que apliquin aquest tipus d'impost. 

La recaptació de l'impost el 2018 va ser de 48,1 milions d'euros i la previsió per a aquest 2019 era de 38,9, precisament per la baixada del consum.
 

 

 

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut