El Suprem del Brasil permet que Lula i 5.000 presos més surtin de la presó
Seguidors de Lula es manifesten davant de la seu del Tribunal Suprem, a Brasília (Reuters/Ueslei Marcelino)

El Suprem del Brasil permet que Lula i 5.000 presos més surtin de la presó

El tribunal anul·la una decisió anterior que podia empresonar els condemnats sense esgotar totes les instàncies jurídiques

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem del Brasil ha pres una decisió controvertida d'efectes polítics imprevisibles: que els condemnats no vagin a la presó fins que s'esgotin totes les instàncies judicials. Això permetrà excarcerar l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva i milers de presos més.

L'alt tribunal ha aprovat, per una ajustada votació -6 vots a 5-, declarar inconstitucionals les sentències de presó dictades directament per tribunals de segona instància. Segons s'ha decidit, una pena de presó només podrà executar-se quan s'acabi tot el procés d'apel·lacions. Uns 5.000 reclusos es poden veure beneficiats per aquesta mesura.

En el cas de Lula, condemnat a 8 anys i 10 mesos per corrupció, i que és a la presó des de l'abril de l'any passat, la sentència la va confirmar una tercera instància, però encara li queda pendent una apel·lació presentada davant el Suprem. Els seus advocats ja han anunciat que en demanaran l'alliberament.

La defensa de Lula sempre va argumentar que l'empresonament tenia com a objectiu impedir la seva candidatura per a les eleccions del 2018, que finalment va guanyar l'ultraconservador Jair Bolsonaro.

Lula podria sortir molt aviat de la presó (Reuters/Ueslei Marcelino)


Una nova jurisprudència

El Suprem assenyala que cada cas de persones empresonades amb apel·lacions pendents haurà de jutjar-se de manera individual, un cop els advocats del reclús ho demanin. A més, es concedirà la llibertat sempre que no representi un "risc" per a la societat.

La decisió no s'aplicarà en els casos en què una persona hagi estat condemnada per un tribunal popular arran d'un delicte violent. Aquest no seria el cas de l'expresident Lula. Per tant, la seva llibertat podria ser immediata i només depèn de la petició del seu advocat.

Un cop fora de la presó, Lula da Silva s'haurà d'enfrontar a altres causes per suposada corrupció. Però en cas que sigui declarat culpable, la pena només s'executaria quan acabi el procés d'apel·lacions.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialBrasil
Anar al contingut