Lula seguirà a la presó: el Suprem del Brasil rebutja un recurs i n'ajorna un altre
L'expresident del Brasil i fundador del Partit dels Treballadors, Lula da Silva, el 2 d'abril de 2018 (EFE/Antonio Lacerda)

Lula seguirà a la presó: el Suprem del Brasil rebutja un recurs i n'ajorna un altre

L'expresident havia denunciat la parcialitat del jutge que el va condemnar, Sergio Moro, actual ministre de Justícia

Juli RodésActualitzat

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva, empresonat des de fa 14 mesos arran del cas conegut com Lava Jato, continuarà a la presó.

Així ho ha decidit la Sala Segona del Tribunal Suprem brasiler en rebutjar un dels dos recursos d'"habeas corpus" presentats per Lula i ajornar la decisió sobre l'altre.

 

Detractors de Lula celebren, a l'exterior del Suprem, la decisió de rebutjar les peticions de llibertat (Reuters/Adriano Machado)

 

El recurs rebutjat qüestionava la decisió del mateix Suprem de negar-li la llibertat a Lula en tercera instància, adoptada a mitjans de l'any passat, que quatre dels cinc magistrats han considerat que s'ajusta a dret.

El segon recurs anava més lluny i qüestionava la imparcialitat del jutge que va condemnar Lula, Sergio Moro, actualment ministre de Justícia del govern presidit per l'ultradretà Jair Bolsonaro.

 

Partidaris de Lula protesten davant del Suprem contra la decisió de no deixar-lo sortir de la presó (Reuters/Adriano Machado)

 

Els cinc magistrats han decidit ajornar el debat de fons, però han votat contra la petició de deixar Lula en llibertat mentre no adopten una decisió definitiva sobre el jutge Moro.


Converses compromeses

El debat sobre la possible parcialitat del jutge Moro havia agafat força les dues últimes setmanes arran de la publicació d'unes suposades converses mantingudes a través de l'aplicació Telegram que demostrarien que Moro, quan era jutge del cas Java Lato, hauria orientat les investigacions de la fiscalia contra Lula, una irregularitat prohibida per la llei que trenca amb la imparcialitat de qui dicta la sentència.

 

El president Jair Bolsonaro conversa amb el ministre i exjutge Sergio Moro, el 17 de juny (Reuters/Adriano Machado)

 

Moro, que últimament ha vist com augmentaven les pressions perquè dimitís, va assegurar primer que les converses publicades pel portal The Intercept eren falses.

Més tard, però, quan se n'han conegut més, ha canviat d'argument i assegura que no podia verificar el contingut de totes les converses ni recordar si els missatges eren seus.

ARXIVAT A:
Brasil
Anar al contingut