Al concert celebrat fa més d'una dècada a Sabadell s'hi van poder veure esvàstiques

El Suprem confirma la condemna a presó contra dos cantants de bandes de rock neonazi

L'Audiència de Barcelona ja els havia condemnat a un any de presó després d'un concert celebrat l'any 2010 a Sabadell

RedaccióActualitzat

Un any de presó. El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de l'Audiència de Barcelona del desembre del 2018 contra els cantants de dues de les bandes més emblemàtiques de l'escena musical neonazi espanyola, Batallón de Castigo i Más que Palabras.

L'alt tribunal considera que a Eduardo Clavero i Alberto Gonzalo de Juan no els emparava la llibertat d'expressió quan, l'any 2010, en un concert a la sala Kon-Fusión de Sabadell, van interpretar el seu repertori amb cançons amb un contingut que la instància judicial considera que incita al "menyspreu contra individus de determinats grups pel sol fet de formar part d'una col·lectivitat".

Amb Clavero i Gonzalo, han estat condemnats dos empresaris que es dedicaven a distribuir material promocional i discos d'altres bandes de rock de l'anomenada escena RAC, sigles de "Rock contra el Comunisme" en anglès. Entre els anys 2007 i 2011, les dues empreses d'aquests individus van facturar 2,5 milions d'euros.

"Són esclaus d'una altra terra, sorgeixen de l'obscuritat, desembarquen a les platges, envaint la nostra societat, llisquen com serps ocupant el nostre espai vital, venen verí als carrers i ho hem d'evitar... Acabaré amb tota l'espècie, amb ferro i foc."


Aquesta és la lletra de "Bestias", part del cançoner de Batallón de Castigo i una de les peces musicials que Eduardo Clavero va cantar davant d'un públic d'unes 200 persones que proferien la salutació hitleriana "Sieg Heil" i lluïen banderes amb l'esvàstica nacionalsocialista.
 

Més que cançons

Clavero ja havia complert condemna per l'assassinat el 1990 d'un jove de 19 anys a Madrid: Alejandro Arruñada, al qual va apunyalar al cor. La seva banda va ser creada a la presó d'Alcalá-Meco mentre complia condemna. Vuit anys després de la comissió de l'homicidi, el 1998, Batallón de Castigo publicava un disc que contenia una cançó amb la següent lletra:

"La meva ment es troba buida, a les meves mans el punyal, busco entre les teves costelles un lloc on clavar, entre ferm i suau per arribar al cor."


Fa dos anys l'Audiència va absoldre els músics que acompanyaven Eduardo Clavero al concert. El cantant neonazi, que també va ser delegat provincial de l'organització neofeixista Alianza Nacional --sota el paraigua de la qual es va presentar l'assassí de Guillem Agulló a les eleccions municipals--, s'hi referia com a "mercenaris musicals", probablement com una fórmula de desvincular-los del procés.

Però Marc Marsellach Montoya, un dels imputats i posteriorment absolts, ja era conegut en l'escena musical ultradretana l'any 2009 per la seva banda de metal Retaguardia, formada per músics del Maresme i Badalona. Marsellach actualment toca la bateria amb el grup de RAC Jolly Rogers, on també hi ha el seu germà Sergi Marsellach Montoya.

Alberto Gonzalo va ser detingut l'octubre del 2019 per enaltir l'autor de la massacre islamòfoba de Nova Zelanda succeïda aquell any. L'ara cantant de la banda de hardcore Pugilato es va referir a Brenton Tarrant, el terrorista supremacista responsable dels assassinats a la localitat de Christchurch, com a "camarada" i va qualificar l'atac d'"autodefensa".

ARXIVAT A:
NazismeExtrema dretaMúsicaLlibertat d'expressió
Anar al contingut