La primera ministra Jacinda Ardern fa un gest de condol a la comunitat musulmana de Christchurch, colpejada per un atemptat terrorista l'any 2019 (Reuters/Edgar Su)

El govern de Nova Zelanda es disculpa per no preveure l'amenaça del supremacisme blanc

Ho ha fet en boca de la primera ministra, Jacinda Ardern, que s'ha disculpat per no haver actuat a temps en els atemptats de Christchurch l'any 2019

RedaccióActualitzat

El govern de Nova Zelanda ha demanat perdó per no haver sabut prevenir l'atac contra dues mesquites a Christchurch el març de l'any passat. Un atemptat en què 51 musulmans van ser assassinats. La primera ministra, Jacinda Ardern, ha fet pública la disculpa després de donar-se a conèixer l'informe de la comissió independent que ha investigat els fets.

"El govern reconeix haver-se centrat només en l'amenaça jihadista", ha declarat Ardern en la roda de premsa en què s'ha presentat l'informe.

Segons l'informe, les agències de seguretat i intel·ligència es van centrar sobretot en l'amenaça del terrorisme islamista. I precisament van menystenir les amenaces del supremacisme blanc contra la població musulmana.

L'atacant, elevat "sant"

L'atemptat terrorista el va dur a terme l'australià Brenton Tarrant, condemnat l'agost passat a cadena perpètua per aquests fets.

Aquest jove de 29 anys va publicar a internet un manifest de 74 pàgines a manera de reivindicació, tot un batibull d'idees inconnexes com la de la gran substitució de Renaud Camus, un autor que sosté que hi ha un pla per substituir demogràficament la població blanca, o referències a Anders Breivik, un ciutadà noruec que l'any 2011 va assassinar més de 70 persones en diversos atacs.

Tarrant anava abillat amb una armilla antibales amb un pedaç del símbol nazi del sol negre i duia pintades diverses armes i els seus respectius cartutxos amb els noms de diferents referències històriques i atacants racistes i islamòfobs, entre els quals hi havia el militar espanyol Josué Estébanez, condemnat per l'assassinat l'any 2007 de l'antifeixista madrileny Carlos Palomino.

El jove australià encarna a la perfecció el nou paradigma de radicalització violenta ultradretana. Era usuari del web 8chan, punt de trobada de l'extremisme supremacista blanc a Internet i on altres individus han reivindicat atacs amb morts, com el que un jove de 21 anys va perpetrar en un centre comercial a El Paso, els EUA. I a banda, va retransmetre en directe els assassinats amb una càmera GoPro, com si fos un videojoc.

La ultradreta violenta ha trobat en una part molt minoritària de la comunitat aficionada als videojocs un nínxol molt important als països angloparlants i en Telegram un canal per difondre les seves idees amb total impunitat. És en mitjans com aquests que alguns exalten la figura de Tarrant anomenant-lo "sant".

ARXIVAT A:
Extrema dretaIslamofòbiaRacisme
Anar al contingut