La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez
La reprovació s'ha aprovat per 121 vots a favor, 113 en contra i 19 abstencions (EFE / Javier Lizón)

Doble reprovació per a la ministra Raquel Sánchez per la gestió de Rodalies i habitatge

El senat va reprovar aquest dimecres la ministra de Transports i aquest dijous ho ha fet el Congrés

Redacció/ACNActualitzat

Els últims incidents a la xarxa de Rodalies han portat a la reprovació de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per partida doble. Aquest dijous ho ha fet el Congrés i ahir ho va fer el Senat.

El Congrés dels Diputats ha reprovat la ministra Sánchez per la seva gestió en matèria d'habitatge i Rodalies. La nova reprovació, presentada pel PP, ha tingut el suport de Vox i Ciutadans, però també d'alguns dels socis habituals del govern espanyol, com ERC o el PDeCAT. Junts i la CUP també hi han votat a favor, mentre que el PSOE, Unides Podem i Bildu, entre d'altres, hi han votat en contra. 

Aquest dimecres, el Senat ja va reprovar la ministra per la seva gestió a Rodalies. Entre els últims, l'incendi d'una catenària a Manlleu, aquest dimarts, i l'avaria a l'R2 Sud, que encara s'allargarà almenys dues setmanes.

La moció l'havia presentat ERC i s'ha aprovat per 121 vots a favor, 113 en contra i 19 abstencions. A més dels republicans, ha tingut el suport d'ERC, Junts, PNB i PP, que l'ha justificat perquè "els milions de ciutadans catalans no es mereixen una ministra" com Raquel Sánchez.

A través d'aquesta moció, el Senat reprova Sánchez "per la constant ineficàcia en la gestió de Renfe i Adif a Catalunya i altres comunitats autònomes, la incapacitat per adoptar mesures per afrontar les incidències i l'afectació diària a la qualitat del servei i la mobilitat de les persones viatgeres".

Durant el debat al Senat, la portaveu republicana, Mirella Cortès, ha recordat que a Catalunya "portem dècades de deficiències" en el servei de Rodalies "que la ministra de Transports ha perpetuat".

Per part de Junts, Josep Lluís Cleries ha donat suport a la iniciativa, però ha retret a ERC que hagi estat aprovant "tots els pressupostos generals de l'Estat" durant els últims anys "amb els ulls tancats". "El que ara ha canviat és que venen eleccions", ha dit.

Per al PSOE, amb aquesta moció de reprovació, ERC ha "pervertit" la "cooperació institucional" entre els dos governs per motius "electorals". "Actuen de manera oportunista", ha dit el socialista Antonio Poveda abans de retreure als republicans que hagin comptat amb el vot del PP.

La moció també demana el traspàs dels recursos econòmics i de la titularitat de Rodalies, així com l'execució de les partides pressupostàries pendents.

ERC busca que el Congrés també reprovi aquest dijous la ministra de Transports. Els republicans votaran demà a favor de l'últim punt d'una moció del PP --centrada en habitatge-- que demana explícitament la reprovació de la ministra. Previsiblement, el de la reprovació serà l'únic punt amb prou vots per prosperar.

A més, ERC defensarà la setmana que ve una altra moció al Congrés per a la reprovació de la ministra en què denuncia la "constant deixadesa de funcions" de la titular de Transports. Segons els republicans, malgrat els oferiments d'ajuda per part de la Generalitat, "l'actual ministeri prefereix una gestió pensada des de Madrid i per a Madrid, que no únicament és contrària als interessos dels territoris com Catalunya, sinó fins i tot al sentit comú".

Aragonès reclama inversions

Paral·lelament, el president Pere Aragonès ha reclamat al govern espanyol que es facin les inversions previstes a Rodalies. Fent referència a les últimes incidències en el servei a Catalunya, ha exigit responsabilitats al Ministeri de Transports:

"Això no pot continuar així. No pot ser que cada dia tinguem una incidència, necessitem protegir els viatgers", ha subratllat.

ARXIVAT A:
Rodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut