El PSOE tira pel dret i registra sense Podem la seva reforma del "només sí és sí"

Des d'Unides Podem, Jaume Asens parla d'un retorn dels socialistes al model anterior "per la porta del darrere"

Juli Rodés AlmerActualitzat

El PSOE no espera més. Aquest dilluns ha presentat en solitari la seva proposta de reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del "només sí és sí", aprovada a l'agost i que va entrar en vigor el 7 d'octubre.

L'encarregat de fer-ho ha estat Patxi López, portaveu del grup parlamentari socialista, que tot seguit ha comparegut en roda de premsa juntament amb Andrea Fernández, secretària d'Igualtat dels socialistes.

Fernández ha començat la seva intervenció remarcant que la llei "és una molt bona llei" que "recull la demanda de tot el moviment feminista". 

Ha admès, però, que "lamentablement, ha tingut alguns efectes indesitjats" arran dels quals el PSOE considera que cal fer-hi algun canvi, sense tocar la qüestió central del consentiment com a base de la definició del que és agressió sexual. 

"Vull deixar clar que no canviarem el model", ha dit Fernández, "el consentiment, definit en l'article 178, no s'alterarà".

Andrea Fernández, secretària d'Igualtat del PSOE, defensa que la reforma no tocarà la qüestió central del consentiment (EFE/Daniel González)

Ha defensat que "aquest article és molt valuós, perquè reforça que no es pot pressuposar el consentiment, i que si hi ha violència o intimidació en cap cas no es pot entendre que hi ha consentiment".

"Perquè creiem fermament en aquesta llei, creiem que és necessari millorar-la i adaptar-la al que exigeix la societat i també, per descomptat, a la cura i el respecte a les víctimes, que són el més important", ha reblat Fernández.

El temps afegit que els dos socis de la coalició de govern s'havien donat, doncs, no ha servit per tancar un acord, i el PSOE ha tirat pel dret amb una iniciativa legislativa que vol aturar l'onada de rebaixes de penes a agressors sexuals que s'han produït en aquests quatre mesos de vigència de la llei del "només sí és sí".

López ha admès que "és possible" que un cop publicada la reforma encara hi hagi alguna rebaixa de condemna, però alhora ha volgut remarcar que les sentències de revisió "majoritàriament no han rebaixat les condemnes".


La proposta del PSOE: endurir penes en alguns supòsits 

La reforma proposada pel PSOE aquest matí consisteix, sobretot, en un enduriment de les penes.

La llei vigent castiga amb una pena d'entre 1 i 4 anys de presó qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una persona sense el seu consentiment. Són una part dels delictes que abans es consideraven abusos sexuals, i no agressions.

I castiga amb una pena d'entre 4 i 12 anys de presó la violació, és a dir, les agressions sexuals en què hi ha algun tipus de penetració. 

A més, estableix un seguit d'agreujants per als dos casos, que eleven a penes d'entre 2 i 8 anys de presó per als actes contra la llibertat sexual i a penes d'entre 7 i 15 anys per a les violacions.

La reforma del PSOE proposa un augment de penes, per als dos casos, "si l'agressió s'hagués comès emprant violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat". 

En el primer cas, es passa de penes d'entre 1 i 4 anys a penes d'entre 1 i 5 anys. En el segon cas, es passa de penes d'entre 4 i 12 anys a penes d'entre 6 i 12 anys.

Les penes amb agreujants també augmentarien, i passarien a ser d'entre 5 i 10 anys per a les agressions, i d'entre 12 i 15 anys per a les violacions.


Un retorn al model anterior?

El canvi de paradigma que ha suposat la llei de garantia integral de la llibertat sexual és que estableix que no cal que hi hagi violència per poder parlar d'agressió sexual: només cal que no hi hagi consentiment per part de la víctima.

El PSOE considera que augmentar les penes si l'agressió és amb violència o intimidació o quan la víctima té anul·lada la voluntat no altera el moll de l'os del consentiment.

Així ho han defensat López i Fernández en la presentació de la reforma, i així es defensa també en l'exposició de motius del text presentat al Congrés, que afirma que "es manté íntegra la definició del consentiment i, per tant, l'essència de la regulació dels delictes contra la llibertat sexual". Des d'Unides Podem, però, es discrepa d'aquesta visió.

ARXIVAT A:
Violència masclistaEn comúUnides PodemPSOEAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut