El professor de Malgrat acusat d'abusos a tres alumnes diu que la relació amb una era consentida i nega les altres dues

ACN Barcelona - El professor de Malgrat de Mar (Maresme) acusat d'agredir sexualment tres alumnes menors d'edat entre 2020 i 2022 assegura que mantenia una relació amorosa consentida amb una d'elles i nega que s'aprofités de les altres dues denunciants. Aquest divendres s'ha celebrat la segona i darrera vista del judici a l'Audiència de Barcelona. L'home ha negat haver-se aprofitat de la seva condició de professor de dansa en cap dels casos tot i reconèixer que passava estones a soles amb elles, i ha assegurat que amb una hi mantenia una relació amorosa sense sexe. La defensa ha aportat un informe psicològic que determina que l'acusat té un trastorn de l'espectre autista amb discapacitat associada. La Fiscalia manté la petició de 18 anys de presó.

L'home, que en el moment dels fets tenia 39 anys, ha explicat que complia amb les seves obligacions de professor de dansa i que mantenia una bona relació amb la majoria dels alumnes, amb qui era recorrent quedar-se a parlar després de classe i fins i tot anar a sopar plegats en restaurants de menjar ràpid. Algunes vegades es quedaven a les mateixes instal·lacions de l'escola, sense ànims d'amagar-se, donat que hi havia reixes i es podia veure a través d'elles, ha destacat.

Pel que a les tres denunciants, menors de 16 anys d'edat en el moment dels fets, ha assegurat que només va mantenir una relació amorosa d'un any i mig amb una d'elles, amb petons i carícies però mai amb sexe. Aquest extrem, però, el desmenteix l'acusació, que destaca que van tenir fins a tres trobades amb penetració, dos en el cotxe i una en el domicili d'ell, segons el relat de la jove. "Era una relació d'adolescents", ha dit, tot i la manifesta diferència d'edat que feia que els dos veiessin les complicacions que suposava el seu vincle, segons l'acusat.

La defensa ha destacat que de les 96.054 fotografies que els Mossos d'Esquadra van buidar del seu telèfon mòbil, en cap d'elles hi havia imatges de contingut sexual, incloses d'ell o de les noies. Pel que fa a les altres dues noies, ha destacat que en cap cas va abusar d'elles.

En el cas d'una de les noies, li va regalar un CD signat de la cantant Aitana i la va acompanyar a la platja en una zona de roques per llançar una ampolla al mar, moment en què ha admès haver-la agafat per la cintura perquè no caigués i posteriorment acompanyar-la amb la mà perquè sortís de la zona de roques. En el cas de l'altra noia, l'acusat ha assegurat que un dia que plorava al seu cotxe, on estava en pijama, la va consolar amb la mà al clatell, però que mai la va mirar als llavis amb ganes de besar-la, com va dir la jove en la primera sessió del judici.

És aquesta segona noia qui, ha denunciat l'acusat, hauria empès la tercera noia a denunciar la relació i hauria arrossegat també la primera en la mateixa línia, amb accions atribuïdes que no reconeix com a reals. Amb tot, l'acusació ha recordat que l'home, que ha defensat que es trobava en diverses ocasions amb le noies i amb més gent a la vegada, solia endur-se les menors amb el cotxe en llocs apartats i poc concorreguts.

Transtorn de l'espectre autista

La defensa també ha aportat els informes psicològics que se li han practicat a l'acusat a la presó, on la psicòloga ha destacat els trets destacats per la hipersensibilitat, la baixa tolerància a la frustració, la inmaduresa i la impulsivitat. En aquest sentit, s'ha determinat que té un coeficient intel·lectual de 80, baix, quan la mitjana se situa entre 85 i 115, i que correspon al 68% de la població.

Els resultats no correspondrien als d'un home de més de 40 anys, sinó als d'un menor d'entre 14 i 16 anys, motiu pel qual la psicòloga ha destacat que això li comporta problemes de relació i comprensió de la realitat, i justificaria que se sentís més a gust amb gent jove que amb persones de la seva edat.

Efectes en la parella

En la sessió d'aquest divendres també ha comparegut la psicòloga que va atendre en quatre sessions la noia que hauria mantingut la relació amb l'acusat, que presenta seqüeles de trauma complex. En les primeres exploracions hi va veure senyals de falta de connexió emocional, amb la ment en protecció per desactivar emocions: "Tenia falta de motivació, d'Il·lusió, una desconnexió entre alegria i ràbia, i parlava dels fets en tercera persona", ha destacat.

Una altra psicòloga que la va atendre després i que ja suma una vintena de sessions ha destacat que la noia té un sentiment de culpabilitat pel que ha passat, de no parlar-ne des d'un inici i per les conseqüències que podrien tenir per l'acusat. Amb tot, ha admès que havia experimentat una millora, però que la situació podria remetre de nou en un futur.

Al llarg del matí també han comparegut amics, excompanys de classe de joves amb l'acusat i també altres professors, que han destacat que l'home mai havia tingut actituds agressives de caràcter sexual amb ningú, que sabessin. No obstant, han apuntat que tenia una actitud vers la vida que no s'ajustava a la d'una persona de la seva edat, més infantil i sense perspectiva de voluntat de millora a nivell laboral.

Petició de 18 anys de presó

La fiscalia i l'acusació mantenen que el professor va iniciar una "relació d'amistat" amb les tres noies l'any 2019 i que entre 2020 i 2022 les va començar a assetjar a través de missatges de Whatsapp i d'Instagram, gràcies a obtenir el número per l'accés a les dades dels alumnes a l'escola de dansa. L'home els hi explicava els seus gustos sexuals i s'insinuava, segons el seu relat, i va tenir fins a cinc trobades sexuals, tres amb penetració a la seva parella.

Per aquest motiu, la fiscalia ha rebaixat dels 42 anys de presó inicials als 18 després, d'agrupar diversos delictes de caràcter sexual. De la mateixa manera, es reclamen indemnitzacions per danys a les víctimes de 50.000, 18.000 i 12.000 euros, respectivament.

La defensa, però, demana una condemna absolutòria perquè la relació amb la seva parella era consentida, i perquè els fets que ha relatat l'acusat respecte les dues altres noies no són cap delicte, ha destacat l'advocat. De la mateixa manera, ha reclamat la llibertat provisional de l'home, donat que a més es feia càrrec de la seva mare abans de l'ingés a presó.

Anar al contingut