Es calcula que hi ha uns 2 milions d'afectats pel cicló (Reuters)
Es calcula que hi ha uns 2 milions d'afectats pel cicló (Reuters)

El pitjor del cicló Idai, que ja ha causat 350 morts, encara no ha arribat

És un dels ciclons més potents que ha patit mai l'est d'Àfrica, que viu en una profunda crisi humanitària i alimentària

RedaccióActualitzat

La magnitud del pas del cicló Idai per la costa est d'Àfrica és desconeguda. De moment, hi ha confirmades més de 350 víctimes mortals, a més de centenars de desapareguts. El president de Moçambic ha confirmat 217 morts, a Malawi n'hi ha 56, i a Zimbàbue, 98.

Poques hores després del pas del cicló, el govern de Moçambic ja va alertar que els morts, només al país, podrien superar el miler. Tres dies després, algunes zones estan cobertes per vuit metres d'aigua i l'accés només és possible per aire. Es calcula que unes 15.000 persones encara necessiten ser rescatades, segons el ministre de Terra i Medi Ambient.

El que és segur és que aproximadament 2 milions de persones s'han vist afectades per un dels ciclons més devastadors de la història a Àfrica. I sembla que el pitjor encara està per arribar.

Les fortes ratxes de vent que ha portat el cicló, de fins a 170 quilòmetres per hora, juntament amb les pluges torrencials, han deixat greus danys en carreteres, habitatges, ponts i sistemes d'electricitat i de comunicació.

Es tracta del cicló més potent que ha viscut aquesta la zona centre-est d'Àfrica des del pas d'Eline l'any 2000.

 

El balanç final de morts pel pas del cicló Idai podria superar el miler de persones (Reuters)

 

S'esperen més pluges

La cap del Programa Mundial d'Aliments (PMA) al sud d'Àfrica, Lola Castro, ha dit que les pluges "no estan remetent" i que s'espera que hi hagi més pluges els propers dies.

Castro tem que es puguin produir noves inundacions, ja que algunes pluges podrien desbordar-se. També ha afegit que, tot i que la temporada de pluges a la zona està acabant, podrien produir-se més ciclons. El nivell de destrucció s'ha fet més evident a mesura que els serveis de rescat han arribat a les zones més afectades.

Es calcula que hi ha uns 2 milions d'afectats pel cicló (Reuters)

 

Des de les agències de l'ONU s'està tractant de mobilitzar tots els mitjans possibles per minimitzar els efectes d'un "desafiament enorme", sobretot a Moçambic, on hi ha "una llacuna al bell mig del país" i on molta gent es troba "pujada als arbres".

 

Pèrdua de collites

L'altra gran preocupació de la PMA és la pèrdua de collites provocada per les pluges torrencials i les inundacions:

"Tot el que està sota l'aigua està perdut. La població afectada no només ha perdut les seves cases, sinó també les seves collites, les seves eines, els seus animals i les poques coses que podien tenir emmagatzemades."

 

A això se suma el fet que, en algunes zones de la costa, les terres han quedat salinitzades per l'entrada d'aigua del mar, motiu pel qual "s'haurà de començar de zero" i la seva recuperació "trigarà anys".

A Zimbàbue hi ha ponts que no han aguantat la força de l'aigua que omple els rius (Reuters)

 

Risc elevat de malalties

La probabilitat que es produeixin brots de malalties com el còlera és molt gran, sobretot a les zones més afectades, com Moçambic.

El cap de campanyes i director de projectes d'OXFAM a Moçambic, Adelson Moisés Barroso Rafael, ha avisat de la "gravetat" de la situació:

"La situació és molt greu. No hi ha aigua potable des de fa cinc dies i la gent beu d'on pot. Per això, els nostres equips ja estan treballant, tant en matèria d'aigua i sanejament com en la sensibilització de la població en la importància de la higiene."

 

Per la seva banda, el coordinador d'emergències de Metges Sense Fronteres (MSF), Gert Verdonck, ha assegurat que el sistema d'abastiment d'aigua ha deixat de funcionar i que la majoria de cases han quedat afectades o "totalment destruïdes" pel cicló.

Molts municipis han quedat inundats per les pluges torrencials (Reuters)

 

Viure-ho en primera persona

Juliano Picardo és un diputat moçambiquès. És resident a la ciutat de Beira, al centre del país. Tot i no ser-hi present quan el cicló va tocar terra, quan va tornar a casa diumenge passat va adonar-se que ja no quedava cap casa on abans n'hi havia:

"Era una zona residencial. Dijous, quan vaig anar a Chimoio, vaig veure moltes casetes tradicionals que construeix la nostra comunitat, però aquest diumenge no quedava absolutament res."


Picardo explica que la gent no pot acomiadar els seus familiars morts:

"La gent ja no porta els cossos al dipòsit de cadàvers, es queden amb ells. El terra està tot sota l'aigua i no es poden oficiar funerals. Estem guardant els cossos en llocs que trobem segurs, que no tenen aigua."

 

La destrucció que ha deixat aquesta inclemència meteorològica a cases i collites se suma a la severa pobresa d'aquests països i a la seva crisi humanitària.

Zimbàbue, per exemple, té una població de 15 milions de persones, de les quals més d'un terç, també segons les Nacions Unides, necessiten ajuda alimentària.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut