El cicló tropical Idai deixa més de 120 morts a Moçambic

Alberto AlcántaraActualitzat

El potent cicló tropical Idai ha deixat més de 120 víctimes mortals i i més d'un milió de damnificats a Moçambic i Malawi. Els camps de refugiats situats als dos països han quedat inundats.

El cicló va entrar per la costa dijous al vespre, molt a prop de la ciutat de Beira. Tenia la força equivalent a la d'un huracà de categoria 2, amb cops de vent superiors als 170 km/h.

El cicló s'ha endinsat cap a Zimbàbue i ha perdut força. El matí de dissabte ja no tenia categoria de sistema tropical, però encara serà capaç d'acumular pluges molt abundants. Es tem per inundacions generalitzades a les províncies de Sofala i Manica, a l'extrem oriental de Zimbàbue i al sud de Malawi. Aquest és el mapa de pluja acumulada per al cap de setmana: s'hi veu perfectament l'impacte del cicló al sud-est d'Àfrica.

Beira ha estat un dels indrets més afectats. És una ciutat de prop de mig milió d'habitants i està situada a l'estuari del riu Pungwe. A banda dels nombrosos danys personals, els forts vents han provocat la caiguda de teulades, cartells publicitaris, estructures elèctriques i arbres.

Un antecedent d'aquest cicló va ser l'Eline, que va arribar al país el febrer del 2000. En aquell cas va ser un sistema tropical més fort, equivalent a un huracà de categoria 4. Va arribar després d'unes greus inundacions a la mateixa zona. L'efecte combinat de les inundacions i el cicló va suposar la pitjor catàstrofe climàtica en un segle al país. Hi van morir més de 700 persones i més de 300.000 es van haver de desplaçar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut