El Parlament no podrà investigar la monarquia, segons una sentència del Constitucional
Exterior de la seu del Tribunal Constitucional
Madrid

El Parlament no podrà investigar la monarquia, segons una sentència del Constitucional

El TC declara inconstitucional la comissió aprovada amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat la comissió d'investigació sobre la monarquia que va crear el Parlament de Catalunya el mes de març.

En una decisió presa per unanimitat, l'alt tribunal considera inconstitucional la resolució 298/XII aprovada pel Parlament català.
 

El TC anul·la la comissió d... 

 

La comissió, plantejada pels quatre grups sobiranistes de la cambra, va tirar endavant amb els vots de JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP. Cs, el PSC i el PP hi van votar en contra.

L'objectiu de la comissió era investigar suposades activitats delictives o irregulars vinculades a la Casa del Rei "incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O".
 

El rei Felip VI en la desfilada militar del 12 d'octubre de l'any passat (ACN)


A més, pretenia investigar, a partir de les gravacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, els "presumptes comptes irregulars" de Joan Carles I "a Suïssa i altres paradisos fiscals".

Pocs dies després que ho aprovés la cambra catalana, el Consell de Ministres va impugnar-ho al Constitucional amb l'aval del Consell d'Estat. La vicepresidenta de l'executiu, Carmen Calvo, va considerar que el Parlament no tenia competències per fer la investigació. 

La cambra catalana va defensar que era un afer d'"interès" per a Catalunya. Els lletrats van argumentar que el Parlament podia crear comissions d'investigació sobre "qualsevol assumpte de rellevància pública que sigui d'interès per a la Generalitat".

El Constitucional ja va suspendre cautelarment la comissió parlamentària en admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol.

El Constitucional farà públic en els propers dies el contingut íntegre de la sentència.

ARXIVAT A:
MonarquiaTribunal Constitucional Parlament de Catalunya
Anar al contingut